BEDRIFTSTEKNOLOGI

Får trolig 22 måneders fengsel

Den notoriske datasnokeren Kevin Mitnick blir trolig dømt til 22 måneders fengsel. Dommer Mariana Phaelzer vil avsi kjennelsen førstkommende mandag. Det er Phaelzers dommerfullmektig som lekker dette til Cnet.

Øystein Kvistad
20. juni 1997 - 12:46

Mitnick ble arrestert i Nord-Carolina i februar for to år siden og fengslet uten kausjonsmulighet: Han har altså sonet 28 måneder i fengsel allerede. Men det trenger ikke nødvendigvis bety at den etterhvert legendariske datasnokerens sorger snart er over.

I september erklærte Mitnick og hans medsammensvorne Lewis DePayne seg ikke skyldig i en serie føderale anklager om kriminell datasnoking over en periode på to og et halvt år. Mitnick alene må svare for 25 tiltalepunkter som relaterer seg til en serie datainnbrudd som har skjedd mellom juni 1992 og februar 1995. Han er tiltalt for å ha angrepet systemer tilhørende programvareutviklere, internettjenesteleverandører, og utdanningsinstitusjoner - deriblant Netcom Colorado Supernet, Motorola, Nokia, Fujitsu, Novell, NEC, Sun Microsystems og universitetet i Sør-Carolina (USC).

Ifølge amerikansk lov risikerer Mitnick 100 års fengsel hvis han blir funnet skyldig.

Saken anses som viktig fordi Mitnick blir vurdert som en av USAs - for ikke å si verdens - mest notoriske hackere. I dataverdenen er han en levende legende, og det er også skrevet flere bøker om han. Mitnicks eskapader begynte da han allerede som tenåring angivelig brøt seg inn i datasystemet på ungdomsskolen der han var elev. Senere utviklet datasnokingen seg nærmest til en besettelse, ifølge Cnet.

Selv om Mitnick har vært tiltalt og dømt for flere datainnbrudd hører det med til historien at han etter sigende aldri har hacket seg inn i systemer for personlig profitt. Utfordringen har i seg selv vært motiv godt nok for innbruddene, ikke penger.

Lovens håndhevere har imidlertid vært av en annen oppfatning. I en tiltalebeslutning fra september i fjor ble Mitnick tiltalt for 14 tilfeller av nettsvindel, de fleste relatert til påståtte tyverier av programvare fra ulike produsenter. Tiltalen innbefattet også anklager om regelrette ødeleggelser på USCs datamaskiner samt tyveri av en rekke elektroniske filer med tilhørende passord.

For å skjule sine spor benyttet Mitnick og DePayne klonede mobiltelefoner når de etablerte sine dataforbindelser. I tillegg tok de i bruk en serie med aliaser og satte datalogger og revisjonsprogrammer ut av spill. Dermed ble de to hackerne umulig å spore opp.

Nesten. For når FBI, IRS (de amerikanske ligningsmyndighetene), NASA og justismyndighetenes datakrimenhet slo sine krefter sammen for å knipe hackerduoen, måtte Mitnick og DePayne til slutt gi tapt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.