JUSS OG SAMFUNN

Fast vil la deg finne dobbelt så mange norske nettsider

I løpet av første kvartal lover Fast å la deg søke i hele to milliarder dokumenter. I dag finner du bare halvparten av Internett-sidene i Norge, tror selskapet.

29. nov. 2001 - 11:34
Fast Search & Transfer

Med ny, mer effektiv programvare arbeider Fast med å rykke fra konkurrentene. Fast lovet at det skulle være på plass før jul, men flytting til ny nettleverandør har forsinket selskapet. I løpet av januar, februar og mars, lover selskapet å lansere flere oppgraderinger. Da skal det bli mulig å søke i hele to milliarder sider.

Dette forteller Knut Magne Risvik i Fast til digi.no.


- Adresser med .com er nok gjennomsøkt best. Vi skal fokusere tøffere på Europa og Norden. Vi skal også indeksere alle dokumenter på store nettsteder, forteller Risvik. I dag lar søkemotorene deg bare lete på de øverste dokumentnivåene.

Risvik forteller at statens Odin-server er et godt eksempel. Odin innholder over 100.000 dokumenter, og Fast har bare indeksert de to øverste nivåene. Men i løpet av første kvartal skal du kunne søke og finne alt.

Mye av økningen kommer også fra at Fast nå kan finne såkalte dynamiske dokumenter. Det er ikke ferdige HTML-dokumenter, men sider som settes sammen ut fra valg du gjør på menyer. Så langt har ikke søkeroboten kunne gjøre dette, men Fasts nye crawler er nå i gang. Fast vil dermed kunne la deg lete igjennom nettbutikker og andre nettsider med Java-baserte menyvalg.

- Vi lar brukerne lete igjennom 3,5 millioner norske Internett-sider. Vi tror det finnes dobbelt så mange, sier Risvik til digi.no.

Fast har satt seg svært høye mål. I tillegg til å tredoble antall søkbare sider, skal selskapet også halvere tiden det tar mellom hver gang de er innom alle nettsider. I dag er dette 9-11 dager, men i løpet av første kvartal skal dette reduseres til 4 dager.

Men Fast arbeider ikke med å utvide server-parken sin.
- Vi er i sparemodus og har i stedet for flere servere, laget bedre programvare. Vi skal klare å tredoble indeksen og halvere gjennomsnittlig oppdateringsfrekvens uten å kjøpe ny server, sier Risvik til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.