BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fasts søkemotor går i åpent salg

Om noen uker kan du kjøpe Fast Search & Transfers etter hvert kjente søkemotor til din egen bedriftsserver. Kometselskapets bildekomprimeringssystem er allerede tatt i bruk av de første kundene.

Einar Ryvarden
26. feb. 1999 - 06:40
Fast Search & Transfer (Fast) har på rekordtid blitt et verdenskjent selskap med sin søketeknikk.

Etter lengre tids jobbing i det stille, har det norske selskapet fått et tett samarbeid med amerikanske Lycos, det nest mest besøkte nettstedet i verden. Nå driver selskapets søkeprogramvare to søketjenester, en for filer og en for MP3-musikk.

Fast skal være i samtaler med flere store internett-selskaper, men nå kan også it-sjefer flest utnytte de lynraske søketeknikkene selskapet har utviklet. Tidligere Næringsnett, nå Fastweb, starter om noen uker salget av Fasts søketeknologi i Norge og Sverige.

Jan Rune Størseth, administrerende direktør i Fastweb har sikret seg den trolig gullkantede avtalen som Fasts nordiske og foreløpig eneste distributør - Fast har enda ikke signert noen avtaler i USA eller resten av Europa. Fastweb driver web-hotellet Xpressweb og tilbyr fra tirsdag alle sine 1200 leietagere å utnytte Fast-teknologiene. Fastweb er en av Norges ledende leverandører på web-hotell, blant annet med sitt salg gjennom Telenors 300 butikker.

Samtidig skal selskapet også selge Fast-produktene løst - i første omgang til store bedrifter i Norge og Sverige. De er allerede kommet godt i gang med salget av Fasts system for bildekompresjon.

Mange har forsøkte å lansere nye filformater for overføring av bilder på internett, men feilet fordi formatene har krevd nedlastning av et tillegg til Netscape og Internet Explorer. Dette orker ikke vanlig forbrukere og foreløpig holder alle seg til GIF og JPEG-formatene som alle nettlesere kan vise.

Fast har utviklet en teknologi som krymper bildefiler til en tredjedel av størrelsen som JPEG gir. Dermed kan man enten vise frem større bilder eller reduserer tiden det tar å hente frem siden, noe som har fått blant annet gullsmed-kjeden Gullmester og fotograf-samarbeidet Byline til å si ja.

Hemmeligheten er at Fast-teknologien ikke krever noen tillegg hos brukerne, men pakker ut bilder med Java-teknologi som allerede finnes i alle internett-klienter.

- Vi har ikke satt prisen enda, men du vil spare inn kostnadene med den lavere linjetrafikken du får på grunnen av de mindre filene, lover Størset.

Om noen uker er Fast ferdig med å pakke om sin søketeknologi i form som vanlig bedrifter kan bruke. Størset mener det først og fremst er bedrifter med store dokumentsamlinger som vil kjøpe programpakken. Med motoren kan man gjøre lynraske og svært kompliserte søk i millioner av dokumenter.

Men helt billig blir det foreløpig ikke.

- Prisen vil ligge rundt hva Infoseek tar. For en samling på 100.000 dokumenter, tar Infoseek 600.000 kroner samt en årlig avgift på 125.000 kroner, forteller Størseth.

Fast forteller at deres søkemotor finnes i versjoner for Sun Solaris, Windows NT, Digital Unix samt gratisoperativsystemene Linux og FreeBSD.

I likehet med Fast, og det omstridte Opticom-selskapet, eies Fastweb delvis av det britiske investorparet Thomas Fussel og Robert Keith (til sammen 36 prosent). De ansatte i Fastweb eier til sammen 45 prosent og resten er fordelt på mindre eksterne investorer.

Størseth ser for seg en rekke typer samarbeid med mediabedrifter, internett-leverandører og andre i internett-bransjen. Foreløpig er han begrenset av sine lille stab, men vil i nærmeste fremtid opprette kontorer i Finland og Danmark.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra