BEDRIFTSTEKNOLOGI

Felles skippertak mot navnepiratene

Kontor og datateknisk forening, med Per Morten Hoff i spissen, samler styrkene for å få bukt med problemet med navnepirater; Den 4. desember møtes de største norske internettoperatørene for å diskutere hvilke juridiske virkemidler som kan tas i bruk for å stanse virksomheten.

Eirik Flaa
7. nov. 1996 - 14:45

Opplysninger om at det svenske selskapet Control Alt Delete har blokkert domenenavn tiltenkt norske bedrifter, har igjen satt fart i debatten om forhold rundt opphavsrettigheter til adresser på Internett. Spørsmålet er hvorvidt det finnes juridiske retningslinjer for å begrense mulighetene for såkalte domenenavn-pirater å etablere seg i Norge.

- Dersom norske foretak ønsker å beskytte seg mot slik piratvirksomhet, er eneste mulighet å patentere navnet. I Norge koster en slik registrering rundt 7000 kroner, og dette gir med andre ord et visst spillerom for organisasjoner som ønsker å profitere på å registrere navn, sier generalsekretær i Kontor og Datateknisk Landsforening, Per Morten Hoff. Han legger til at slik virksomhet ikke er ønskelig i Norge, og vil derfor iverksette tiltak som kan være med på å stoppe utviklingen.

- Den 4. desember skal vi ha et møte med Norges ledende aktører på Internett for å kartlegge eventuelle juridiske sanksjonsmetoder, sier Hoff og forklarer at han ser på disse firmaenes virksomhet som svært uetisk.

Mulighetene for utenlandske selskaper å patentere internettnavn som er relatert til norske bedrifter, har likevel en sterk begrensning. Alle navn under domene ".no" er nemlig regulert av Uninett.

- Vi tillater ingen å registrere domenenavn for senere å selge det videre, kan driftsansvarlig i Uninett, Alf Hansen, bekrefte.

- Det er dermed ingen som trenger å bekymre seg, med mindre de ønsker domenenavn under internasjonale betegnelser ".com" eller ".org". Disse domene har vi dessverre ingen kontroll over, sier Hansen.

Slik fungerer domenenavnutdelingen på internett: Enhver internettadresse må registreres av hos det internasjonale registreringsorganet Internic. Noen adresser kan registreres direkte Internic, men for noen områder som for eksempel ".no" (Norge) og ".se" (Sverige), er utdelingen av adresser overlatt til nasjonale institusjoner. For Norge er denne organisasjonen, NORID, en funksjon som hittil har vært administrert av Uninett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.