JUSS OG SAMFUNN

Fersk FN-rapport: Nord-Korea har tjent 20 milliarder på kryptotyveri

Skal ha skaffet seg verdiene med formål om å unngå internasjonale sanksjoner og for å finansiere masseødeleggelsesvåpen.

Folk ser på en TV som viser den nordkoreanske lederen Kim Jong Un under et nyhetsprogram på jernbanestasjon i Seoul, Sør-Korea, tirsdag 6. august, 2019. Tirsdag skjøt Nord-Korea uidentifiserte prosjektiler to ganger i sjøen.
Folk ser på en TV som viser den nordkoreanske lederen Kim Jong Un under et nyhetsprogram på jernbanestasjon i Seoul, Sør-Korea, tirsdag 6. august, 2019. Tirsdag skjøt Nord-Korea uidentifiserte prosjektiler to ganger i sjøen. Ahn Young-joon/AP Photo
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
6. aug. 2019 - 18:00

Ifølge det som skal være uavhengige eksperter i FN har Nord-Korea skaffet seg verdier gjennom tyveri av kryptovaluta, for å unngå internasjonale sanksjoner og for å finansiere våpenprogrammet sitt.

Dette sier en konfidensiell FN-rapport tilgjengeliggjort for nyhetsbyrået Reuters mandag denne uken, og omtalt i mange internasjonale medier. 

Rapporten er skrevet av eksperter i sanksjonsutvalget mot Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd. Utvalget består ifølge Reuters av uavhengige eksperter som har overvåket landets våpenprogrammer de siste seks månedene.

Ifølge byrået har landet generert store inntekter ved hjelp av «utbredt og stadig mer sofistikerte» dataangrep mot banker og transaksjoner med kryptovaluta. Landet skal også ha «brukt cyberspace» til å hvitvaske pengene.

Martin Albert-Hoff, leder Nasjonalt cybersikkerhetssenter hos NSM.
Les også

NSM om nulldagssårbarheter: – Svindyre

To milliarder dollar

Pyongyang har fortsatt å forbedre sine atom- og missilprogrammer, men har ikke gjennomførte en atomvåpentest eller interkontinental missil-skyting, skriver ekspertene.

«Den demokratiske Folkerepublikken Koreas (Nord-Koreas formelle navn, red.anm.) cyberaktører, hvorav mange opererer under ledelse av landets militære etteretningstjeneste, samler inn penger til sine masseødeleggelsesvåpen. Hittil samlet inntekt er beregnet til opptil to milliarder amerikanske dollar», heter det i rapporten.

Ekspertene bak rapporten påpekte også at denne måten å skaffe seg inntekter på gjør det vanskeligere å spore og rammet av færre reguleringer enn den tradisjonelle banksektoren.

Rammer 17 land

Ekspertene sier de undersøker minst 35 rapporterte tilfeller av nordkoreanske aktører som angriper finansinstitusjoner, transaksjoner med kryptovaluta og kryptoutvinning designet til å generere utenlandsk valuta fra rundt 17 land.

FNs sikkerhetsråd har enstemmig innført sanksjoner mot Nord-Korea siden 2006 i et forsøk på å kvele finansieringen av landets atom- og missilprogrammer. Sikkerhetsrådet har forbudt eksport av blant annet kull, jern, bly, tekstiler og sjømat, og stengt import av råolje og raffinerte petroleumsprodukter.

Intels siste toppmodeller kan ha problemer. Her fra forsøket på å overklokke en Intel Core i9-13900K-prosessor til mer enn 9 GHz i 2022.
Les også

Intel: Trøbbel for toppmodeller – undersøker prosessordød

Bryter sanksjoner

Ifølge rapporten fortsetter Nord-Korea å bryte sanksjonene fra FN, tross diplomatiske tiltak.
Eksempelvis gjennom pågående ulovlige overføringer fra skip til skip og anskaffelser av luksusvarer og varer relatert til masseødeleggelsesvåpen, skriver ekspertene.

Det nordkoreanske representanten til FN har ikke svart på forespørsel om å kommentere rapporten, som ble levert til sikkerhetsrådet forrige uke.

Tomme ord mellom Trump og Kim

USAs president Donald Trump har møtt Nord-Koreas leder Kim Jong Un tre ganger, sist i juni da han ble den første sittende amerikanske presidenten som satte sin fot i Nord-Korea i den demilitariserte sonen mellom de to Korea-landene.

Under møtet ble de enige om å gjenoppta samtaler for å få landet til å droppe atomvåpenprogrammet. Men samtalene er ennå ikke gjenopptatt, og i juli og begynnelsen av august gjennomførte Nord-Korea tre kortdistanse missiltester på åtte dager, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Tirsdag denne uken, etter rapporten ble ferdigstilt, fortsatte landet sine våpendemonstrasjoner ved å skyte uidentifiserte prosjektiler to ganger i sjøen.

Nord-Korea har tidligere omtalt dette som øvelser på militær invasjon, men har til nå avstått fra å teste raketter og missiler mens øvelsene pågår. Med de to oppskytingene tirsdag fortsetter Nord-Korea tilsynelatende opptrappingen av våpentestingen, mens forhandlingene rundt en kjernefysisk avtale med USA står på stedet hvil, skriver NTB.

En representant for det amerikanske statsdepartementet sier følgende om FN-rapporten:

– Vi ber alle ansvarlige stater om å iverksette tiltak for å motarbeide Nord-Koreas evne til å drive ondsinnet cyberaktivitet, som genererer inntekter som støtter dets ulovlige programmer for masseødelegelsesvåpen og missilprogrammer.

Kriminaliteten har i 2023 hatt stor geografisk spredning og rammet bredt, skriver Kripos-sjef Kristin Kvigne i en rapport om cyberkriminalitet.
Les også

Utropstegn ved KI i rapport om cyberkriminalitet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.