JUSS OG SAMFUNN

Filmbransjen har ingen beviser mot DeCSS

Hittil i DVD-rettsaken har ikke filmbransjen klart å legge frem et eneste bevis på at det delvis norskutviklede dekrypteringsprogrammet DeCSS har ført til piratvirksomhet.

24. juli 2000 - 15:38

Tidligere i uken var flere nordmenn i aksjon i Southern District Court i New York.

I tillegg til Jon Johansen, som var med og utviklet DVD-dekryteringen DeCSS, vitnet programmereren Frank Robertson om hvordan han plukket fra hverandre og publiserte DVD-sikkerhetsteknologien Content Scrambling System.

Motion Picture Association of America (MPAA) har dratt hackerguru Eric Corley AKA Emmanuel Goldstein for retten for å ha lagt opp lenker til DVD-knekkeren DeCSS på sitt nettsted 2600.com.

MPAA vil ha retten til å pålegge Goldstein å fjerne lenkene, med den begrunnelse at de direkte og indirekte leder til materiale som bryter med filmstudioenes opphavsrett.

Les:


DVD-rettsaken har startetDVD-saken: De første to dagene

Men MPAAs sjefsetterforsker i saken, Mikhail Reider, kunne ikke gi konkrete eksempler på at DeCSS var blitt brukt i ulovlig sammenheng.

Faktisk kunne ikke Reider gi et eneste eksempel på at DeCSS noensinne var blitt brukt overhodet, med unntak av hennes egen testing og Michael Shamos' MPAA-bestilte test i forkant av rettsaken.

MPAA mener at DeCSS underminerer filmstudioenes forretning, og hevder å ha klare indisier på at dette er tilfelle i dag.

Hun og andre etterforskere fra MPAA mente å ha sett internettsider som hevdet at de tilbød DivX-filmer hvor DVD-platens kopieringsbeskyttelse var omgått ved hjelp av DeCSS.

Goldsteins forsvarer Martin Garbus avfeide dette som som spekulasjoner, noe dommer Lewis A. Kaplan viste seg å være enig i.

Reider mente det holdt som bevis at det før DeCSS ikke fantes filmer på nettet, mens det nå er mange.

Dette fremsto heller ikke som helt vanntett etter at Garbus hadde kjørt henne på de andre dekrypteringsteknologiene som finnes, så som DoD Ripper, Speed Ripper, Power Ripper og andre.

DoD Ripper ble lansert omtrent samtidig med DeCSS - men har ikke fått like mye medieoppmerksomhet - og Garbus hevdet at MPAA ikke kan gi DeCSS skylden for noenting uten konkrete beviser på hvilket program som ble brukt til å 'rippe' DVD-filmene.

Etter Reider vitnet Marsha King fra Warner Home Video. Heller ikke der i gården hadde de beviser på at DeCSS hadde skadet filmbransjen.

Garbus presset ganske hardt, og King måtte innrømme at hun aldri hadde sett noen dokumentasjon på at DeCSS hadde blitt brukt, at noen hadde lastet ned objektkode eller kildekode fra 2600.com eller at det noensinne hadde blitt solgt DVDer piratkopiert ved hjelp av DeCSS.

King fortalte også at de på tross av alt oppstyret ikke hadde satt opp regnskap for eventuelle fremtidige tap som følge av ulovlig DVD-kopiering ved hjelp av DeCSS.

- Warner har skrevet en rapport hvor digital opphavsrettsbeskyttelse nevnes som et 'risikoområde' for de neste fem årene, men har altså ikke kvantifisert eventuell risiko sa King i retten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra