BEDRIFTSTEKNOLOGI

Financial Times: Russland bak Ericsson-spionasje

Russland var mottaker av de hemmelige opplysningene som ble stjålet fra Ericsson, påstår Financial Times torsdag.

7. nov. 2002 - 09:21

Les også:


Etterretningsoffiseren skal i lengre tid ha hatt tett kontakt med mannen som mistenkes for å være hovedperson i saken. Denne mannen har tidligere vært ansatt i Ericsson-konsernet, og han ble pågrepet tirsdag da han møtte den russiske diplomaten.

De to andre arresterte skal ha gitt informasjonen til den antatte hovedmannen. Alle tre er mistenkt for grov industrispionasje, alternativt grov spionasje.

* * *
Oppdatert med NTB-melding kl 14:32:

Russisk etterretning drev Ericsson-spionasje

Det var en russisk etterretningsoffiser som mottok sensitiv informasjon om et selskap i Ericsson-konsernet, opplyser kilder med innsyn i spionsaken til nyhetsbyrået TT.

Tre svensker er arrestert i saken, som ble kjent onsdag.

Etterretningsoffiseren skal i lengre tid ha hatt tett kontakt med mannen som mistenkes for å være hovedperson i saken. Denne mannen har tidligere vært ansatt i Ericsson-konsernet, og han ble pågrepet tirsdag da han møtte den russiske diplomaten.

Den svenske hovedpersonen i saken skal også ha utenlandsk bakgrunn, men ikke russisk. Han er nå svensk statsborger.

De to andre arresterte skal ha gitt informasjonen til den antatte hovedmannen. Alle tre er mistenkt for grov industrispionasje, alternativt grov spionasje.

To av de arresterte er ansatt i Ericsson-konsernet, mens den tredje og antatte hovedmannen er en tidligere Ericsson-ansatt som er blitt oppsagt i forbindelse med selskapets mange nedskjæringer. En teori er at sistnevnte har organisert spionasjen som hevn mot selskapet.

Det svenske utenriksdepartementet kommer etter alt å dømme til å utvise den russiske etterretningsoffiseren i løpet av kort tid. En beslutning kan fattes allerede torsdag.

- Det pleier å gå fort i alvorlige tilfeller. Dette er åpenbart et slikt tilfelle, sier en tjenestemann med god kunnskap om den aktuelle saken til TT.

Ytterligere to spionasjesaker er blitt avslørt av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo det siste året. Begge tilfeller er blitt rapportert til regjeringen og til de politiske partiene i Riksdagen.

Etter det TT kjenner til, dreier det seg om spionasje mot store svenske bedrifter i Sverige og i to andre land. Russland har ikke vært direkte innblandet i disse sakene, og ingen arrestasjoner er skjedd i Sverige. Derimot har politiet i de berørte landene innledet etterforskning av sakene.

Avhør av de tre arresterte svenskene fortsatte torsdag.

- Min klient har svart på spørsmål i tre timer. Han nekter og forstår ikke hvorfor han er mistenkt, sier advokat Per Stadig til TT.

Advokaten har truffet klienten sin to ganger siden han ble utpekt til å være hans offentlig oppnevnte forsvarer. Som advokat har han forbud mot å uttale seg om mistankene mot klienten. Men klienten skal ellers ha det bra.

- Bortsett fra at han mener det er svært anstrengende å være anholdt for noe han ikke forstår hva handler om, sier advokat Stadig.

Sikkerhetspolitiet Säpo ville heller ikke torsdag kommentere saken. Fordi det pågår etterforskning, henviser Säpo til statsadvokat Tomas Lindstrand på det internasjonale statsadvokatkontoret. Men han vil heller ikke kommentere saken til mediene.

Det svenske forsvaret opplyser at det på det nåværende tidspunkt ikke er involvert i etterforskningen av Ericsson-saken. Saken skal heller ikke ha skadd det svenske forsvaret etter hva man i dag vet, oppgir Marie Tisäter ved det svenske forsvarets informasjonsavdeling.

Saken er belagt med ekstremt hemmelighold fra svenske myndigheters side, framgår det av hva en av de tiltaltes advokater forteller.

- Jeg fikk bare greie på at jeg skal forsvare en person "A", forteller advokat Ola Salomonsson, som er oppnevnt av myndighetene.

- Jeg vet ikke hvem det er. Personen som ringte meg fra Säpo, ville heller ikke oppgi sin identitet. Jeg vet altså ingenting, konkluderer han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.