JUSS OG SAMFUNN

Finland får digital-TV

Finske TV-seere med digitale mottagere fikk denne uken tilgang på 12 digitale kanaler. Neste skritt er interaktivitet, og finske utviklere sitter med gode kort på hånden, mener regjeringen.

29. aug. 2001 - 07:39

Finland entret den digitale tidsalder for alvor denne uken, da åtte nye TV-kanaler i tre multiplexere ble lagt til de fire eksisterende, for å gi finnene digitale TV-sendinger. De fire eksisterende kanalene kan mottas som digitale, parallellt kringkastede kanaler. Dermed har finske TV-seere i nærheten av senderne i Espoo, Turku, Tampere, Lahti og Eurajoki tilgang på 12 digitale kanaler.

Mot slutten av året skal hele 70 prosent av Finlands befolkning ha tilgang til digitale TV-sendinger, skriver statskanalen YLE i en pressemelding.

Finnene håper å ha gjort ferdig digitaliseringen av TV-nettet innen 2006, etter å ha testet sendinger under Sydney-OL i 2000.

Dermed blir de, ifølge pressemeldingen, det første landet i verden som bruker MHP-plattformen, som er basert på en DVB-standard.

De nordiske TV-selskapene er enige å tilslutte seg den tekniske standarden som heter DVB-MHP (Digital Video Broadcasting-Multimedia Home Platform).

Til å begynne med gir denne plattformen muligheter for diverse ekstratjenester i forbindelse med TV-sendingene. I fremtiden ser YLE for seg en returkanal som tillater ekte interaktivitet, med avstemminger, reklame-lenker og lignende.

Transport- og kommunikasjonsminister Olli-Pekka Heinonen mener finske IT-selskaper vil få en tjuvstart på utvikling av nye tjenester og forretninger, som følge av lanseringen.

Hver digital-kanal skal tilby en felles EPG, eller elektronisk programguide, som er utviklet av selskapet Sofia Digital.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.