BEDRIFTSTEKNOLOGI

Finn flere feil på "Kimen"

Flere lesere har pekt på at spørrelekene på Regjeringens nye nettsted Kimen inneholder faktiske feil. Vår oppfordring: Finn flere feil, og send e-post til Kimen med gjenpart til digi.no. Kimen fortjener å gjøres feilfri.

Eirik Rossen
12. aug. 1999 - 11:46

Kimens ansvarlige redaktør Øistein Øisjøfoss sier han er svært takknemlig for alle tilbakemeldinger som kan gjøre Kimen bedre, og støtter oppfordringen i denne artikkelen. Du finner e-posten hans ved å følge pekeren nederst på denne siden, eller ved å bruke Kimens egen e-post-rubrikk.

- Dette har vi bare godt av, sier han.

Påstanden som har vakt mest oppstyr er den som forteller at verdens første personlige datamaskin var IBM PC som ble lansert i 1981.

Gisle Hannemyr, kjent veteran i det norske Internett-miljøet, viser til The Smithsonian Book of Information Age Inventions som utroper Altair 8800 fra MITS til verdens første personlige datamaskin. Dette apparatet kom i 1975. Det ble solgt i byggesett for 395 dollar og ferdig montert for 495 dollar.

Hannemyr griper også fatt i to andre påstander: At den første datamaskinen skal ha vært produsert av Charles Babbage i midten av 1800-tallet, og flere kvinner enn menn bruker PC hjemme til å handle.

- Babbage laget tegninger til en mekanisk datamaskin kalt "The Analytical Engine" men fikk aldri bygget den ferdig.

Hannemyr mener at maskiner fra annen verdenskrig, blant dem USAs ENIAC og Englands Collossus, må betraktes mer som programmérbare kalkulatorer enn datamaskiner.

- Min favoritt til tittelen "første datamaskin" produsert er Mark I, laget ved University of Manchester av bl.a. Alan Turing og Tom Kilburn. Den var ferdig i 1946.

Når det gjelder påstanden om at flere kvinner enn menn bruker hjemme-PC til e-handel, peker Hannemyr på at dette er en trendbasert spådom som ennå ikke er gått i oppfyllelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.