UTVIKLING

Firefox skal «snakke» mer med maskinvaren

Først ut er et grensesnitt mot g-sensoren i bærbare pc-er.

Firefox 3.6 får støtte for akselerometeret i bærbare maskiner.
Firefox 3.6 får støtte for akselerometeret i bærbare maskiner.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. okt. 2009 - 12:27

Mozilla kunngjorde i går at Firefox 3.6 skal utstyres med et programmeringsgrensesnitt som gjør det mulig for webapplikasjoner å få tilgang til maskinvarens akselerometer. Denne sensoren, som finnes i noen bærbare pc-er - blant annet enkelte nyere Macbook- og ThinkPad-modeller, forteller om den fysiske orienteringen til maskinen, det vil si om den står plant, holdes på skrå, eller for eksempel opp-ned.

Dette er funksjonalitet som er velkjent fra mange nyere mobiltelefoner, og det var på dette mobilutgaven av Firefox (Fennec) at Mozilla først hadde tenkt i inkludere denne støtten.

Nøyaktig hva denne funksjonaliteten skal brukes til i forbindelse med bærbare pc-er, er litt uklart. Det vil nok for mange oppleves som litt slitsomt å måtte bikke på pc-en for å styre en eller annen funksjon på skjermen. Men muligheten er det nå.

Eiere av bærbare maskiner med akselerometer og Mac OS eller Linux skal kunne prøve funksjonen allerede nå, i de aller nyeste testversjonene av Firefox. Mer informasjon og lenker til demoer finnes på denne siden, hvor det også fortelles mer om støtten for WebGL og CSS Transition, som nå bygges inn i Firefox.

Forøvrig melder Mozilla at det senere i dag vil bli avslørt ytterligere et maskinvareorientert programmeringsgrensesnitt som kan ventes i kommende utgaver av Firefox.

Firefox 3.6 får støtte for akselerometeret i bærbare maskiner.
Firefox 3.6 får støtte for akselerometeret i bærbare maskiner.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra