FORBRUKERTEKNOLOGI

Firefox-utvidelser gir mange muligheter

Firefox er i utgangspunktet en enkel nettleser, men med hundrevis av tillegg kan den bli virkelig allsidig.

14. jan. 2005 - 14:24

Firefox-nettleseren er laget for å være lite ressurskrevende. Derfor er funksjonaliteten i utgangspunktet begrenset. Men siden brukergrensesnittet er veldig konfigurerbart, er det relativt enkelt for uavhengige utviklere å gi nettleseren tilleggfunksjonalitet.

Det er svært mange som har grepet fatt i disse mulighetene og laget slike tillegg til Firefox. Faktisk finnes det nå flere hundre ulike tillegg, riktignok en del med relativt overlappende funksjonalitet. Dette er likevel en relativt ukjent ressurs for mange Firefox-brukere.

Den enkleste måten å finne fram til Firefox Extensions, som tilleggene kalles, er å velge "Extensions" fra Tools/Verktøy-menyen. I vinduet som da åpnes, finnes en lenke til en webside som gir oversikt over mange slike tillegg. Oversikten administreres av Mozilla Foundation, som står bak Firefox.

Det er selvfølgelig også mulig å installere tillegg fra andre kilder, men det er grunn til å tro at tilleggene som finnes på Mozilla-siden er tryggere å ta i bruk, siden det er disse tilleggene de fleste bruker. En viss risiko vil det uansett være, siden tilleggene kan skrives av hvem som helst. Dette til tross at tilleggene stort sett er lagret i filer med innhold som kan lagres i hvilken som helst tekstredigeringsverktøy.

Risikoen er dog ikke høyere enn med mange andre kodesnutter på nettsteder som PC-brukere svelger uten å blunke.

Installasjonen av tilleggene er enkel. I Firefox klikker man på en lenke som fører til en spesiell installasjonsfil. Har man ikke installert fra det aktuelle nettstedet tidligere, blir man bedt om å godkjenne nettstedet som kilde. Dette gjøres med et par museklikk. Deretter installeres tillegget mer eller mindre av seg selv.

Vær likevel klar over at ikke alle tillegg kan brukes sammen med Firefox 1.0. Det finnes tillegg som ikke er blitt utviklet siden Firefox var på betastadiet. Det finnes også tillegg som kun fungerer sammen med utvalgte operativsystemer. Denne informasjonen er normalt lett tilgjengelig, men det finnes tilfeller hvor begrensningene ikke er like store som det antydes.

Hva finnes så av Firefox-utvidelser?

Vi har laget en liten oversikt over tillegg vi selv opplever som nyttige. Vi har langt fra testet alt som finnes der ute - det er nok mye vi ennå ikke kjenner. Hvis leserne har gode erfaringer med andre Extensions, så fortell gjerne om det i debattforumet. Også negative erfaringer med tillegg, enten de som er nevnt nedenfor eller andre, må gjerne også meddeles.

Her er den lille oversikten. Alle disse tilleggene fungerer i Windows-utgaven av Firefox 1.0. De aller fleste av disse tilleggene kan lastes ned fra denne siden.

Web Developer
Legger til kontekstmenyer og en verktøylinje med nyttige verktøy og snarveier for webutviklere. Inkluderer blant annet muligheten for å liste alle lenkene på en webside, vise detaljer om skjemaer, skru av alt fra bilder til opplysning om "referer", samt utheving av blant annet tabellceller.

User Agent Switcher
Enkelte nettsteder ser det som nødvendig å funksjonalitet som bare tilsynelatende fungerer med utvalgte nettlesere. Da er det ofte en test på websidene som sjekker om brukeren har en kompatibel nettleser. Ofte fungerer websidene helt greit også med andre nettlesere, eller så er testen ikke blitt oppdatert på lang tid, slik at nyere nettlesere som Firefox ikke er tatt med blant de "aksepterte" nettleserne. Denne Firefox-utvidelsen gjør at brukeren kan velge å identifisere nettleseren som for eksempel Internet Explorer eller Opera.

Launch
Lager en undermeny i kontekstmenyen som gjør at den åpne websiden eller en lenke kan åpnes i et program liste på menyen, for eksempel Internet Explorer. Fint blant annet når websider er lite tilpasset visning i Firefox.

FirefoxView
Lager et nytt valg i kontekstmenyen i Internet Explorer, som åpner en lenke eller den åpne websiden i Firefox.

Copy Plain Text
Fjerner formatteringen fra tekst som kopieres.

Plain Text Links
Gjør URL-er skrevet som vanlig tekst på websider, om til aktive lenker.

ReloadEvery
I blant kan det være greit å få websider til å gjenoppfriske seg selv ved jevne mellomrom, for eksempel hvis man overvåker innkommende nyhetsmeldinger eller aksjekurser. ReloadEvery gjør det mulig å få hver enkelt åpne webside til å lastes på nytt med intervaller på mellom ett sekund og hundrevis av minutter.

FoxyTunes
For de som liker å høre på musikk mens de bruker nettleseren, er FoxyTunes fin å ha for å slippe å bytte vindu hver gang musikken skal stoppes, startes eller skiftes ut. Nederst på statuslinjen dukker det opp navigasjonskontroller som kan brukes til å styre en lang rekke multimediespillere, inkludert Windows Media Player, WinAmp, MediaMonkey og mange andre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Tabbrowser Preferences
Dette tillegg gir brukeren bedre kontroll over hvordan fanevisningen av åpne websider skal fungere.

Sage
Enkel enkelt verktøy for visning av RSS- og Atom-feeder.

Paste and Go
Åpne en ny fane for URL-en som ligger på klippebordet ved å taste Ctrl+Shift+v

Send To
Velg ut et tekstområde fra websiden og send den til favoritteditoren ved hjelp av en valg på kontekstmenyen.

Open Long URL
I blant kan man motta URL-er som er så lange at de går over flere linjer, for eksempel i en e-post. Ofte nytter det ikke med kopier og lim inn, siden det er blitt satt inn linjeskift i URL-en. Normalt må man da lime inn hver del av URL-en for seg. Open Long URL lager et menyvalg på filmenyen i Firefox som gjør det mulig å lime inn hele den lange URL-en på en gang.

SessionSaver
I blant er det praktisk å kunne åpne nettleseren med de samme websidene åpne som da man skrudde av. Det er nettopp dette SessionSaver sørger for.

Copy URL +
Kopierer både URL-en og tittelen til lenker til klikkebordet.

Download Manager Tweak
En modifisert og mer fleksibel utgave av filnedlastingsverktøyet i Firefox.

DragToTab
Dra lenker, filer eller tekst til verktøylinjeknappen for å åpne nye faner, så åpnes det valgte element med en ny fane.

fireFTP
Integrert FTP-klient i Firefox.

Flags
Viser flagget fra det landet webserveren som besøkes trolig befinner seg i. Kan være nyttig for å avsløre forsøk på svindel/phishing.

GCache
Viser websiden du besøker slik den var da Google sist besøkte den. Spesielt nyttig for å få tilgang til websider som ikke finnes lenger, eller som er midlertidig utilgjengelige.

Hotmail Tabs
Gjør det mulig å bruke fanebasert visning ved lesing av e-post via Hotmail-tjenesten.

Image Zoom
Gjør det forstørre eller forminske visningen av bilder. Særlig nyttig hvis bildet er så stort at det ikke får plass i nettleservinduet.

Auto Copy
Alt som markeres med musen i Firefox, kopieres automatisk til klippebordet.

DictionarySearch
Marker et ord på en websiden. Ved hjelp av et valg fra kontekstmenyen gjøres et oppslag i en ordbok. Brukeren kan legge inn inntil fire ordbøker.

Disable Targets For Downloads
Ofte, når man klikke på en lenke som fører til en fil som ikke kan vises i nettleseren, men som i stedet skal lastes ned eller vises i et annet program, åpnes et nytt, blank vindu. Dette skyldes ofte at webutvikleren av en eller annen grunn har satt ”target”-parameteren i lenken til "_new" eller "_blank". Denne Firefox-utvidelsen forhindrer at det blanke vinduet åpnes.

NextPlease
Gjør med mulig å bla fra side til side ved hjelp av enkle tastetrykk på nettsteder med tekstbaserte navigatorlenker som gjerne har titler som "Forrige" og "Neste".

Mouse Gestures
Populært tillegg som lar brukeren gi kommandoer til Firefox ved å "tegne" ulike mønstre med musen over nettleservinduet.

xMirror
Lager en liste i Extensions-oversikten i Firefox over alternative kilder til utvidelser.

LinkPreview
Viser et miniatyrbilde av websiden en lenke leder til, nå man holder muspekeren over lenken.

Translate
Menyvalg for å oversette en åpnet webside med oversettelsestjenestene til Babelfish eller Google.

Til slutt en kommentar om ressursbehov. Mange har uttalt at med massevis av slike tillegg blir Firefox veldig ressurskrevende.

Vi gjorde en enkel sammenligning med Opera, som er kjent for å være lite ressurskrevende. Begge nettleserne ble åpnet med bare to faner åpne. Den ene fanen inneholdt forsiden til digi.no, den andre en svært enkel websiden med kun et par linjer tekst. Ifølge Oppgavebehandlingen i Windows krevde Opera 41 MB minne, mens Firefox krevde 39 MB minne. Da var alle de nevnte tilleggene installert, i tillegg til et titalls andre som vi fortsatt ikke kjenner godt nok til å anbefale.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra