Fjesboka kjenner igjen ansiktet ditt

Enda en personvern-innstilling du bør passe på.

Facebook er kjent for å gjøre mye rart ved introduksjon av nyheter. De har ikke det grepet man kan forvente når det gjelder brukernes personvern.

Det er mulig å begrense innsynet til mye av innholdet du deler. Likevel dukker det stadig opp nye funksjoner med standardvalget «full åpenhet». Uten nærmere beskjed.

Facebook ser deg

Slik er det også nå som Facebook begynner med automatisk ansiktsgjenkjenning på bilder som lastes opp.

Dette er teknologi som nettjenesten innførte i USA allerede ifjor, men som nå er kommet også til resten av verden.

Hensikten synes å være at man skal gjøre det enklere å tagge venner. Hvis algoritmene avgjør at et bilde ligner på deg vil vedkommende som laster opp bli oppfordret til å identifisere deg.

Slik skrur du av

Hvis du ikke føler deg komfortabel med denne prosessen (det kan jo tenkes at det ikke er hensiktsmessig å bli identifisert på helgens festbilder), kan det være verdt å skru av denne funksjonen.

Dette gjøres under menyvalget Brukerkonto, Personverninnstillinger. Velg deretter «Tilpass innstillinger» og bla ned til området «Ting andre deler». Her kan du deaktivere funksjonen "Foreslå bilder av meg til venner".

Dersom du ikke har besøkt denne delen av nettjenesten før, kan du med fordel bruke litt tid på å gå igjennom også de øvrige valgene. Kanskje blir du overrasket over hvor mye som faktisk deles med alle, og dermed også indekseres i søkemotorer.

Det er fra IT-sikkerhetsselskapet Sophos oppfordringen om å stramme inn sikkerheten kommer. I et åpent brev ber de Facebook om endre standardvalget for nye funksjoner.

Poenget er at brukerne må få ta stilling til hva som deles før nye funksjoner blir iverksatt. Altså i motsatt rekkefølge av hva som er tilfelle nå.

    Les også:

Til toppen