BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flere vil tilby Itanium med AIX

IBMs Unix for Power-prosessoren er portet til Itanium-plattformen, der den støttes av blant andre Compaq, Unisys, Acer og Bull.

31. mai 2001 - 09:25

IBM har samarbeidet med Intel og Santa Cruz Operation (SCO) om portingen. Det er dannet et eget OEM-råd der flere aktuelle leverandører av Itanium-maskiner er med. Blant dem som vil tilby Itanium-servere med AIX 5L som operativsystem, i tillegg til IBM selv, er Acer, Bull, Compaq, Hitachi, ICL, Samsung og Unisys.

 

Unix-sjef Andreas Haug i Bull-selskapet Integris Norge er blant dem som har stor tro på AIX 5L som system for store Itanium-baserte servere.

- AIX ble oppgradert til versjon 5L på Power-plattformen i midten av april. Itanium-versjonen som er klar nå, utnytter de avanserte egenskapene i denne prosessoren, og gjør det mulig å lage svært skalerbare og pålitelige systemer.

Itanium-prosessor med AIX-logo.
Itanium-prosessor med AIX-logo.

Han mener fordelene i forhold til alternativer som Windows og Linux er åpenbare.

– Den første 64 biters Windows-versjonen som Microsoft har lansert, må betraktes som et første forsøksprodukt. Foreløpig kan jeg ikke se at Windows og AIX befinner seg på samme bane i forhold til Itanium-plattformen. AIX er et system for driftskritiske applikasjoner. Der kunder har blandede systemer, fordi de trenger Windows av hensyn til interne brukere, er Windows henvist til ikke-driftskritiske applikasjoner. Dette mønsteret vil vedvare også der operativsystemene har prosessorplattformen felles.

I forhold til Linux peker Haug på overlegen skalering og håndtering av inn/utdata.

– På applikasjonssiden er det ingen grunn til å velge Linux i stedet for AIX. AIX leveres med alle Linux-bibliotek. Har du en Linux-applikasjon er det bare å rekompilere den til AIX. Den vil kjøre umiddelbart. Våre kunder på AIX 5L mottar to CD-er med en rekke interessante Open Source applikasjoner der dette biblioteket kommer til nytte.

Haug tror ikke pris er avgjørende.

– Det som teller for kunden, er oppetid og tilgang på applikasjoner. Å kjøre et kjent operativsystem reduserer risikoen ved overgang til en ny maskinvareplattform. På Power-plattformen har AIX erfaringsmessig en oppetid på 99,997 prosent.

Bull har nettopp lansert to Itanium-baserte systemer. Linux tilbys som alternativ på det minste, med inntil fire prosessorer. På det største, med inntil 16 prosessorer, tilbys ikke Linux, bare AIX og Windows.

Både Windows 11 og Copilot forbedres kontinuerlig og får flere nye funksjoner i den nærmeste tiden.
Les også

Ruller ut forbedringer til Copilot og Windows 11

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra