KARRIERE

For fem dollar får du nå kjøpt en datamaskin

Lær Kidsa Koding og Microsoft er hjertens enige: Dette er en fantastisk nyhet.

27. nov. 2015 - 11:11

Navnet er Raspberry Pi Zero, som henspiller på at det knapt kan bli billigere. Den fulgte da også gratis med i siste (utsolgte) utgave av det britiske bladet The MagPi.

Enheten er ørliten, og prisen tatt i betraktning er det ikke rart at nyheten vekker oppsikt verden over. Spesifikasjonene er intet mindre enn imponerende.

Hjernen om bord det spinkle kretskortet er en ARM-basert prosessor fra Broadcom av type BCM2835. Den er 40 prosent raskere enn brikken i Raspberry Pi 1 som solgte i flere millioner eksemplarer for to år siden.

Bak står fortsatt den veldige stiftelsen Raspberry Pi Foundation, som har som mål at produktet tas i bruk blant annet innen undervisning. IT-entusiaster verden over kastet seg over den knøttlille maskinen. Og interessen blir neppe mindre nå som kostnaden tilsvarer det du betaler for en kopp kaffe.

Nesten nok til Windows

Pedro Dias i Microsoft Norge
Pedro Dias i Microsoft Norge tenker seg en bleiedetektor basert på nye Raspberry Pi Zero. Ellers er mulighetene uante. Bilde: Harald Brombach
Pi Zero kan ikke kjøre Windows 10, slik noen andre utgaver av Raspberry faktisk kan. Det bekrefter teknologievangelist Pedro Dias i Microsoft Norge overfor digi.no.

– Nei, den har ikke nok RAM med bare en halv gigabyte (512 megabyte). Det er akkurat ikke nok til å kjøre Windows 10. Dessuten er prosessoren litt svakere enn på Raspberry Pi 2, men minnet er nok den største begrensningen. Selve imaget til Windows 10 er jo på mer enn en halv gigabyte, sier Dias.

Men det er ikke noe problem, påpeker han.

En ting er at enheten fint kan kjøre andre operativsystemer som Linux. Microsoft har selv også et gratis og åpen kildekode-basert prosjekt kalt Connect the dots som ligger på GitHub. Det er et rammeverk egnet for å la slike bittesmå datamaskiner koble seg mot og benytte seg av selskapets Azure-skytjenester.

– Dette rammeverket kan du uansett bruke med Pi Zero, eller eldre Raspberry Pi-enheter, Arduino, Intels Galileo og tilsvarende, nevner Dias.

Så legger han ikke skjul på hva han mener om Pi Zero.

– Jeg synes dette er fantastiske nyheter. Det betyr at scenariet der du enkelt kan lage enheter som utnytter mange sensorer begynner å bli virkelighet. At den ikke kjører Windows 10 er ikke så nøye.

Det finnes en annen Raspberry Pi-modell som kom tidligere i år som kan kjøre selskapets nyeste operativsystem.

Rett ut av esken

Simen Sommerfeldt, initiativtaker til Lær kidsa koding, ber om frivillige til et nytt prosjekt, Kodetimen.
Simen Sommerfeldt mener Raspberrys knøtte-pc fort kan bli en julegave. Dette kan bli enheten poden lærer å programmere med. Bilde: Marius Jørgenrud
Initiativtaker til bevegelsen Lær Kidsa Koding, Simen Sommerfelt, er ikke noe mindre entusiastisk enn Pedro.

– Vi har oppgaver til Raspberry Pi til kodetimen (landsdekkende begivenhet neste måned der kanskje så mange som 50.000 barn og unge skal få en introduksjon til programmering). Du kan også kombinere dette med hardware som lamper som blinker, en vifte som blåser, en arm som løfter seg eller sensorer som sier noe om verden rundt, sier han.

Sommerfeldt påpeker at Raspberry Foundation også har gått sammen med den britiske kodeklubben for barn. Dette samarbeidet er med å gire opp utviklingen av konkrete oppgavesett.

– Det har også kommet en fin skjerm til Raspberry. En syv tommers berøringsskjerm du kan montere på som er så liten at du kan ha den i en sokk. Jeg tenker at en Pi med skjerm er en ganske selvskreven gave under juletreet fra foreldre til teknologiinteressert ungdom. Rett ut av esken følger det med mange fine programmeringsoppgaver. Blant annet en gratisutgave av Minecraft laget for Raspberry Pi der ungdommen kan programmere i Python, sier han.

Bleiedetektor

Bruksområdene er bare begrenset av fantasien.

– Jeg går med tanker om å lage en egen bleiedetektor, røper Microsofts Pedro Dias. – Stikke en sensor ned i bleia og når det blir fuktig får jeg varsel på mobilen. Alt fra det til å sjekke lufttrykk i dekkene på bil og buss. Det er uendelig mange muligheter som åpner seg, legger han til.

Simen Sommerfeldt som til daglig jobber i IT-konsulentselskapet Bouvet mener det i bunn og grunn handler om folkeliggjøring av teknologi.

– Hele ideen er at barn uansett økonomisk bakgrunn kan få kjenne på skapertrangen det er å programmere. Dermed føler de kanskje mer mestring i den digitale verden.

Og så skal vi ikke underslå at også voksne kan ha stor glede av små dingser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.