JUSS OG SAMFUNN

Forbudt å indeksere uten lov

- Gjeldende rett er problematisk, sier Jon Bing etter omstridt dom i Oslo tingrett.

2. juni 2009 - 13:23

Skal indeksering av søketjenester på nettet kreve samtykke fra opphavspersoner? Det har Oslo tingrett som den første rettsintans i Norge nå tatt stilling til.

- Vi kopierer ikke innholdet, men analyserer det ved hjelp av våre algoritmer.

- Hvis du har publisert informasjon på internett så mener vi at du ikke kan nekte andre å analysere innholdet, sier Magenta News-sjef Jørn Lyseggen til digi.no.

Selskapet hans ble forrige uke dømt i Oslo tingrett, og må betale 4,4 millioner kroner til Mediebedriftenes Klareringstjeneste for å ha krenket nettavisers opphavsrett.

Meltwater News har som forretningsidé å levere lenker til artikler som inneholder stikkord kunder har bedt om. For å gjøre dette indekserer selskapet nyhetskilder.

Dommen slår fast at denne tjenesten må klareres med rettighetshaverne, og at det må betales vederlag.

Daglig leder Geir E. Engen i Klareringstjenesten kaller avgjørelsen en viktig seier for opphavsretten. Ifølge Journalisten.no mener han dommen befester kildenes kontroll over eget innhold og hvordan det kan brukes.

- Hvis dommen blir stående får det svært negative konsekvenser for all kommersiell virksomhet på internett som baserer seg på søkemotorteknologi, hevder Lyseggen.

Indeksering = kopiering?

Kjennelsen i Tingretten slår fast at indeksering av innhold på internett er eksemplarfremstilling (kopiering). Dette støttes av professor i rettsinformatikk, Jon Bing.

- Enhver søkemotor, inkludert Google, må nødvendigvis fremstille eksemplarer for å kunne drive indeksering, sier han.

Den kjente IT-juristen bekrefter at dommen åpner for søksmål mot andre aktører som foretar indeksering av nettsider, inkludert Google.

- Ja, naturligvis. Men det vil være i strid med alles interesser om man skulle forby Google, så her er vi i en situasjon der gjeldende rett er problematisk, sier Jon Bing.

Meltwater er med 70 prosent av markedet den største norske aktøren innen medieovervåkning på internett. Selskapet betalte vederlag i fire år til Klareringstjenesten før de sa opp avtalen for å prøve praksisen for retten.

- Det vil være viktig å få en prinsipiell avgjørelse om dette. Det gjelder både nyhetsovervåkere og søkemotorer. Det er lite norsk rettspraksis på området, sier Lyseggen.

Meltwater-sjefen kaller praksisen med vederlag for tillatelse til å indeksere er et særnorsk tilfelle.

- Klareringstjenesten oppleves som et særnorsk tilfelle. Vi har virksomhet i over 20 land over hele verden, ikke i noe annet land finnes lignende praksis.

Anker saken

Etter å ha satt seg inn i internasjonal rettspraksis på området, mener Meltwater seg nå enda sikrere i sin sak enn før rettsaken. Det er allerede besluttet at de vil anke dommen.

Lyseggen sier han er trygg på at selskapet vil seire i rettsapparatet til slutt. Samtidig understreker han at kundene deres ikke vil bli skadelidende, uansett endelig utfall i retten.

- Helt ærlig vil jeg bli svært overrasket dersom vi ikke vinner frem. Det å lenke, det å bruke søkemotorteknologi er en viktig del av hvordan internett er bygget opp.

Professor Jon Bing sier han ikke tror dommen i Oslo tingrett vil kunne true søkemotorene.

- Jeg tror ikke det finnes noen trusler i betydningen at vi risikerer at søkemotorene blir forbudt. Det er snarere slik at truslene retter seg mot gjeldende rett. Her har vi en oppgave å sørge for at gjeldende rett kommer i overensstemmelse med de rettspolitiske vurderingene, altså det vi ønsker at gjeldende rett skal være.

- Betyr det at politikerne bør komme mer på banen i slike spørsmål?

- Først og fremst ønsker jeg at juristene kommer mer på banen, så får politikerne lytte. Politikerne bør få fremlagt nokså klare alternativer fra jurister, og så velge mellom dem.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.