TELEKOM

– Forsøk på å diskreditere Telenor

Nye påstander om korrupsjon i VimpelCom.

Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans diktator, skal ifølge en anonym varsler ha mottatt rundt 1,67 milliard kroner fra VimpelCom for telelisenser i landet. Det er over milliarden mer enn tidligere antatt.
Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans diktator, skal ifølge en anonym varsler ha mottatt rundt 1,67 milliard kroner fra VimpelCom for telelisenser i landet. Det er over milliarden mer enn tidligere antatt. Bilde: Ludwig Splash News/All Over Press
16. jan. 2015 - 14:55

Næringsdepartementet har fra en varsler mottatt nye påstander om korrupsjon i delvis Telenor-eide VimpelCom. Telenor ber om forklaring fra mobilselskapet.

Informasjonen departementet har mottatt, er kun signert «whistleblower». Den anonyme kilden har utarbeidet et omfattende notat som berører VimpelComs inntreden i Øst-Europa gjennom en periode fra tidlig på 1990-tallet.

VimpelComs inntreden i Usbekistan er nevnt i notatet. Blant annet listes det opp en rekke transaksjoner mellom selskapet Takilant og VimpelCom samt minst fem andre selskaper som knyttes til VimpelCom.

Til sammen er det ifølge notatet betalt ut 219 millioner dollar – rundt 1,67 milliarder kroner etter dagens kurs – til Takilant. Takilant eies av en venninne av den usbekiske presidentens datter Gulnara Karimova og omtales som et frontselskap for presidentdatteren.

– Nye opplysninger

Dette dreier seg om opplysninger som Telenor hevder er nye, angående påståtte betalinger ut over dem som fra før er bekreftet eller antatt, samt beskrivelser av VimpelComs inntreden i andre land.

– Dette representerer forhold Telenor allerede har tatt skritt for å få oppklart, og som minoritetseier vil Telenor umiddelbart kontakte VimpelCom for ytterligere forklaringer, opplyser det norske konsernet, som eier den nest største aksjeposten i VimpelCom. Selskapet Altimo er største aksjonær.

– Diskreditering av Telenor

Telenor beskriver innholdet i notatet som en blanding av kjent og ukjent informasjon, påstander og spekulasjoner. Det er derfor ikke lett å forholde seg til informasjonen, påpeker Telenor.

– I sum kan dette tolkes som et forsøk på å diskreditere Telenor i lys av den alvorlige situasjonen rundt VimpelComs investeringer i Usbekistan, heter det i en uttalelse fra Telenor.

Skal orientere

Telenor hevder å ha redegjort overfor departementet og i høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité onsdag denne uken for all kunnskap konsernet har om VimpelComs inntreden i Usbekistan.

– Telenor vil orientere norske myndigheter om våre vurderinger av de alvorlige påstandene som nå er framsatt anonymt, heter det videre i Telenors uttalelse.

Konsernet opplyser videre at den fra før kjente pågående etterforskningen av VimpelComs investering i Usbekistan fortsetter. (©NTB)

Fakta om VimpelCom

* VimpelCom er en stor internasjonal mobiloperatør med hovedkontor i Amsterdam og 223 millioner kunder i 14 land. Opprinnelig dannet som et russisk selskap i 1992. Dannet i sin nåværende form ved sammenslåingen med ukrainske Kyivstar i 2009.

* Selskapet omsatte i tredje kvartal i fjor for 34 milliarder kroner. Resultat før skatt ble 741 millioner kroner.

* Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 43 prosent av de stemmeberettigede aksjene i selskapet. Største aksjonær er Altimo med 47,9 prosent.

* Telenors administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas satt i styret i VimpelCom fra 2010 til desember i fjor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

* Klassekampen publiserte 15. november dokumenter som antyder at mer enn 600 millioner kroner er betalt fra VimpelCom til postkasseselskapet Takilant for å oppnå mobillisenser i Usbekistan.

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt 14. januar åpen høring om korrupsjonspåstandene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.