JUSS OG SAMFUNN

Forstår ikke hvorfor Siemens velger rettssak

Varsler Per-Yngve Monsen tror ikke selskapet har noe å tjene på å avvise boten fra Økokrim.

11. feb. 2008 - 08:39

Oslo (NTB-Arne Børcke): Varsleren som avslørte angivelige bedragerier mot Forsvaret, kan ikke forstå at Siemens nekter å vedta millionforelegget fra Økokrim. Det betyr at saken havner i retten.

– Denne beslutningen – på lik linje med alle andre beslutninger Siemens har tatt i denne saken – er helt uforståelig. Jeg mener at de kommer til å bli dømt for bevisst overfakturering, sier Per-Yngve Monsen til NTB.

Fredag ble det kjent at Siemens Business Services (SBS) ikke akter å godta boten på 9 millioner kroner. SBS bestrider at det er begått forsettlig bedrageri mot Forsvaret.

– Denne saken bør prøves for en domstol, sa selskapets advokat Ellen Holager Andenæs til NTB da beslutningen ble kjent.

Bok om saken
Tirsdag kommer Monsen med bok om saken, som begynte å rulle i 2002 da han som økonomisjef i Siemens Business Services (SBS) varslet ledelsen om overfakturering av Forsvaret, korrupsjon og smøring.

Da ingenting skjedde, varslet han i 2004 toppledelsen i Tyskland, noe som resulterte i at han selv fikk sparken.

Økokrims etterforskning endte i desember i fjor med at 15 personer ble siktet. Siktelsen mot tre av dem er senere frafalt.

– Overfaktureringen vil komme tydelig fram i boken. Dette har vært bevisst over lang tid. Og jeg kan dokumentere det, sier Monsen, som ellers avventer lanseringen før han vil kommentere innholdet ytterligere.

Om å være varsler
Om hensikten med boken har han dette å si:

– Flere ting. Først og fremst fortelle hvordan jeg har opplevd det er å være varsler i Norge, selv om det tidligere er belyst av andre. Det er viktig å få fram hva varsler-vernet har å si i Norge og at dette er en rolle man skal være svært forsiktig med å påta seg.

– Dessuten ønsker jeg å belyse hva som faktisk har foregått – at det er noen mennesker som har ansvar for det som har skjedd, sier Monsen.

Han er overbevist om at det er Siemens AS som har tatt beslutningen om ikke å vedta boten.

– SBS ville aldri påtatt seg å ta en sånn beslutning alene. Det er helt klart.

Truet på livet
Han sier det har sine konsekvenser å være en varsler i Norge. Det har han merket på mange måter:

– Familiært, økonomisk, psykisk, fysisk. Rett og slett – det er en enorm belastning.

– Du er blitt truet på livet. Hvordan reagerer du på det?

– Selv så føler jeg at jeg håndterer det greit. De som virkelig er ute etter å ta meg, de annonserer det ikke på forhånd. Men for familien er det selvfølgelig en stor belastning.

– Tar du slike trusler på alvor?

– Nei, jeg vil vel ikke si det. Jeg sover jo fortsatt godt om natta. Men samtidig er det kanskje en indikasjon på at det er en del der ute som ikke akkurat er veldig begeistret for det jeg har gjort, sier han.

Per-Yngve Monsen gikk lenge arbeidsledig etter at han fikk sparken i Siemens. Nå jobber han som kommunal økonom i en av bydelene i Oslo.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra