JUSS OG SAMFUNN

Første store musikk-selskap gir opp

Ryktene har gått lenge, men nå gir det første store musikkselskapet opp pirat-kampen og starter musikksalg i MP3-format.

2. apr. 2007 - 07:42

Oppdatert sak: Tall for 2006 understreket hvorfor musikkbransjens strategi mot piratkopiering nå sprekker. nå Salget av CDer stuper og salget av musikk over nett er ikke i nærheten av å kompensere for fallet.

Årsaken er de store mulighetene til å laste ned musikk fra nettet gratis, men det er er bare halve forklaringen har mange både utenfor og innenfor musikkbransjen ment - og nå ser EMI ut til å ha blitt enig: Kundene hater de låste musikkformatene til Microsoft og Apple. Musikken man kjøper har mange begresninger, den største at man ikke kan spille den på utstyret man vil.

Det er dette EMI tar et oppgjør med. Ryktene har gått lenge og i formiddag avhold EMI pressekonfernsen som representerer et gryende tidskifte for musikkbransjen: Det første av de fem store internasjonale musikkselskapene skal selge hele sin katalog i åpne, ikke-beskyttede MP3-filer.

På pressekonferansen deltok Steve Jobs, for han skal ha vært pådriveren og det er Apple iTunes som får lov til å være først til å begynne å selge EMI-musikk i MP3-format. MP3-versjonene vil dog koste litt mer, rundt 12 kroner i England, mot 10 kroner hvis man velger versjoner beskyttet med Apples AAC eller Microsoft WMA. Trøsten er at de har litt høyere kvalitetet - og kan altså spilles av på alle typer utstyr. Her kan du lese pressemeldingen.

EMI utgir artister som Depeche Mode, Janet Jackson, Radiohead, Robbie Williams samt flere store norske artister, som Röyksopp og Leif Ove Andsnes. Her er katalogen til selskapet.

Det store spørsmålet er hva de andre fire store musikkselskapene vil gjøre. EMIs avtale med iTunes legger et klart forventningspress på dem, men de tvinges ikke - vil kundene ha en bestemt artist, kan de ikke velge å å kjøpe musikken fra EMI - hvert selskap har slikt sett hvert sitt monopol.

EMI har dog hatt en mulighet for å sikre seg noe, men selskapet nevner ikke noen om det: Det er mulig å såkalt "vannmerke" MP3-filer slik at man kan spore hver fil til hvem som har kjøpt den.

Her i Norge har Lydbokforlaget tatt i bruk denne teknikken. Om det er mulig å fjerne signaturene og eventuelt hvor stor jobb det kjenner ikke digi.no til. Men vannmerkede MP3-filer kan være en god mellomløsning som kan skremme brukere fra å legge ut MP3-filer de har kjøpt på nettet.

Stemmer lekkasjene, har Jobs og Apple vunnet en ny seier: Det var Apple og Jobs som fikk musikkbransjen til å sette ned prisene og fikk igang salget av musikk på nett for alvor. Men fremdeles står nettsalget bare for 15 prosent, selv i USA.

Her i Norden har det mellomstore musikkselskapet Bonnier Amigo sagt de skal selge mye av sin katalog i MP3-format, men har ikke gått ut med noen startdato.

    Les også:

EMI er det tredje største av de store internasjonale musikkselskapene og sliter økonomisk, hvilket kanskje gjør dem mer villige til å ta sjanser. De andre store er Universal, Warner og Sony BMG.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra