BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forsvarer omstridt etterretningsprosjekt

USAs forsvarsdepartement Pentagon forsvarer planene om et storstilt nytt program for elektronisk etterretning. Men navnet på prosjektet skal endres, i håp om økt forståelse for planene.

21. mai 2003 - 00:01

Programmet "Total Information Awareness" ("Total informasjonsbevissthet") skal heretter hete "Terrorism Information Awareness" ("Bevissthet rundt informasjon om terrorisme"). Ifølge Pentagon-tjenestemenn er dette mer i tråd med programmets innhold.

Forsvarsdepartementet håper dermed å kunne tilbakevise kritikk fra borgerrettshold om at planene minnet for mye om framtidssamfunnet forfatteren George Orwell beskrev i sin roman "Nittenåttifire". Romanens mest kjente setning lyder "Storebror ser deg".

- Dette er et orwellsk angrep på privatlivets fred, som svært lett kan bli misbrukt på det groveste, hevdet borgerrettsaktivister. Aktivistenes kritikk vant gehør i Kongressen, som tidligere i år vedtok å kutte drastisk i bevilgningene til prosjektet.

Pentagons kontor for avansert forsvarsforskning DARPA mener kritikerne skyter langt over mål.

- Hensikten er ikke å snoke i amerikanske statsborgeres affærer, men å beskytte USA mot terrorangrep utenfra, het det i en rapport fra DARPA denne uken.

Tirsdag opplyste også en amerikansk embetsmann at USAs regjering vil øke terrorberedskapen i landet på grunn av risikoen for nye terrorangrep i landet.

Bestemmelsen om å øke beredskapen mot terror ble tatt av Det hvite hus etter en gjennomgang av nye opplysninger fra amerikansk etterretningstjeneste, ifølge embetsmannen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.