RESULTATERFINANS

Fortsatt billig å handle på nettet i Norge

Netthandel er billig, blant annet fordi du slipper moms, men nå er det slutt i Sverige. Her i Norge derimot ser det ut til å ta tid.

Leverandører av fysiske varer har klaget helt siden world wide web dukket opp i 1994. Det betales ikke moms på tjenester og programvare levert over Internett, noe skaper urettferdig konkurranse, har de sagt.

Les også tidligere saker:

EU og den internasjonale økonomiske samarbeidsorganisasjonen OECD har arbeidet med spørsmålet i mange år og nå blir det alvor: Innen juni må alle EU-landene ha innført direktivet om moms på netthandel.

Sverige er først ute og skal innføre de nye reglene nå. Dette vil gjøre kjøp av spill, programvare og forskjellige tjenester langt dyrere. Det blir ingen endringer for varer EU-innbyggere kjøper og som leveres fysisk - dette håndteres gjennom vanlig fortolling.

De nye reglene vil heller ikke endre noe for bedriftene. De fører regnskap og må betale moms i sitt hjemland, uansett hva de kjøper.

Saken er kompleks og har skapt mye krangling mellom EU og USA. For USA dominerer salget av programvare, spill og mye annet du får levert over nettet, og landet har foreløpig nektet å inndrive moms for EU.

For å gjøre det enkelt, har derfor EU laget følgende system: Et amerikansk selskap må registere seg i minst ett valgfritt EU-land. Selger man til en svenske, skal man legge på svensk moms, som sendes inn i en felles EU-pott til senere fordeling. En fransk bedrift må også legge på momsen til kundens hjemland.

Foreløpig kan norske netthandlere nyte godt av momsfri handel, for skatter og avgifter er ikke en del av EØS-avtalen.

- Vi deltar i OECDs arbeid med saken som er i sluttfasen, men hva vi skal gjøre er ikke klart, forteller Åsne Hana Torgersen, rådgiver på indirekte beskatning i Finansdepartementet til digi.no.

Men Finansdepartementet har ikke så mange valg. Departementet har ingen mulighet til å tvinge verken EU eller amerikanske bedrifter til å registerer seg og kreve inn momsen fra sine kunder for så å overfør den til departementet.

Man kan heller ikke hekte seg på EU-systemet.

- Det spørs om Norge kan plukke de deler av EU vi ønsker å være med på, sier Torgersen til digi.no.

Da gjenstår det å vente på et avtaleverk som alle OECD-land er enig om, men det kan ta tid.

- Det enkleste hadde vært et felles internasjonalt momsregister slik at et bedrift bare trengte å registere seg en gang, men dette vil ta tid. OECD ser derfor både på langsiktige og kortsiktige tiltak.

Det skal dessuten ikke mye fantasi til for å se hvordan mange aktører vil kunne omgå momsbetalingen ved å opprette nettbutikker i skatteparadiser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.