KARRIERE

Fortsatt stramt IT-marked

Den generelle øknomiske nedgangen til tross; IT-studenter trenger ikke bekymre seg for lediggang etter endt utdannelse. Talsmenn for bransjen er enige - etterspørselen er fremdeles på vei oppover.

Therese Werenskiold
14. des. 1998 - 16:55

Generalsekretær i Kontor og Datateknisk Landsforening (KDL) Per Morten Hoff sier det fremdeles er stor etterspørsel etter IT-kompetanse. Presset er størst på driftssiden. Det er ikke like stor etterspørsel etter de med fem års høyskoleutdannelse innen IT, som etter de som kan installere servere og programvare hos kunder.

Rogalandsforskning har nylig gjort en undersøkelse for KDL (se peker til egen artikkel i margen til høyre), hvor det konkluderes med at det er stor mangel på IT-kompetanse, men ikke så stor som tidligere antatt. Mye av behovet er blitt dekket opp, men bildet blir skjevt fordi folk skifter jobb veldig raskt i bransjen.

Normalt prøver bedrifter å ha mindre enn ti prosents utskiftning av ansatte per år. Når det gjelder IT-selskapers utskiftelse innen drift, er tallet veldig høyt. Hoff opplyser at disse har opplevd 37 prosent utskiftning i gjennomsnitt. Dette fører til at etterspørselen etter denne type kompetanse virker kunstig høy, fordi bedriftene søker etter nye IT-medarbeidere hele tiden.

Det er ugunstig for arbeidsgivere fordi de bruker store ressurser på opplæring, men det er en del av det Hoff kaller jobbspiralen. Streben etter å komme videre, få nye erfaringer og høyere lønn.

- Det er fortsatt stort press på lønningene også, men heller ikke her er det så høyt som tidligere antatt. Det er større differensiering. De som sitter med unik kompetanse kan presse lønningene mer, men fortsatt kan alle presse, sier Hoff.

Han venter at etterspørselen etter IT-folk vil øke i årene fremover også:

- Det er ingen tegn på utflatning ennå. Behovet vil bli større og større, og Norge vil ligge på etterskudd når det gjelder utdanning av IT-folk i mange år, sier han.

Administrerende direktør i Mercuri Urval, Øystein W. Løken trekker den samme konklusjonen som Per Morten Hoff. Selskapet har ikke merket noen nedgang i etterspørsel etter IT-folk, snarere tvert imot.

- Vi har flere samarbeidsprosjekter for 1999 nå, enn vi hadde for 1998 på samme tid i fjor, sier Løken til digi.no.

Mercuri Urval har formidlet mellom 500 og 600 IT-stillinger hittil i år. Det er stor etterspørsel, og Løken regner med at den vil vedvare.

Terje Vøyenli, markedssjef i Manpower IT-konsulenter, sier også det samme:

- Vi har hatt en stadig økende oppdragsmengde den siste tiden. Markedet er fremdeles stramt, og presset på lønningene er fremdeles høyt. Generelt er det nok å gjøre innenfor alle kompetanseområder. Alle nivåer er etterspurt, ikke bare folk med spisskompetanse. De aller mest ettertraktede er de med lang erfaring innen bransjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.