BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fra kyst-til-kyst på 20 sekunder

EUnet-eier Qwest bygger fiberoptiske nett med kapasitet til å overføre den amerikanske Kongressens biblioteks informasjonsmengde fra USAs øst- til vestkyst på 20 sekunder. Nå kjøper BellSouth 10 prosent av Qwest for 3,5 milliarder dollar og sikrer seg et nasjonalt fibernett. Qwest får på sin side fylt sitt nasjonale fibernett med trafikk.

Frode Eriksen
20. apr. 1999 - 11:12

Qwests filosofi er å bygge og eie fiber. Etter hvert har behovet økt for å skaffe trafikk til nettet. I mars i fjor kjøpte Qwest LCI for 35 milliarder kroner, i hovedsak som en følge av teleselskapets store kundemasse. Nå kjøper Bell-selskapet BellSouth seg inn i Qwests infrastruktur.

I løpet av første halvår skal det være lagt to parallelle rør langs 2560 (norske) mil med jernbaneskinner. I det ene røret ligger 48 par med optiske fibre. Det andre røret er tomt. Det tomme røret er, ifølge Qwest, investering for fremtiden. Når ny teknologi, økonomi og behov er til stede til å legge nye fibre skjer det med minimal investering fordi gravearbeidet allerede er gjort.

Selv uten dette ekstra-røret vil Qwests nasjonale fiberoptiske nett representere en kapasitet på 2 terabit (en terabyte = 1024 gigabytes). Det kan, ifølge Qwest, overføre en informasjonsmengde som tilsvarer Library of Congress fra USAs østkyst til vestkyst på 20 sekunder.

Ti prosent av Qwests aksjer koster 3,5 milliarder dollar og blir Bell-selskapets billett for å tilby riks og internasjonal telefoni så snart selskapet får tillatelse til dette. I bytte får Qwest tilgang til 1,5 millioner bedriftskunder i Bell-selskapets nedslagsfelt.

Ifølge The Wall Street Journal er dette oppkjøpet et av flere som viser at Bell-selskapene forbreder seg på å konkurrere om riks- og internasjonal telefoni. Blant eksemplene er SBC som kar kjøpt ti prosent av den nasjonale infrastrukturen til Williams Communications, mens Bell Atlantic vil fusjonere med GTE får å få tilgang på selskapets nett.

BellSouth betaler 94,5 dollar per aksje eller 15 prosent over sluttkursen fredag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra