BEDRIFTSTEKNOLOGI

Freescale først ute med MRAM-brikke

MRAM kombinerer det beste fra SRAM og flashminne, og Freescale vant utviklingsracet.

10. juli 2006 - 09:13

Fram til våren 2004 hadde Motorola en egen avdeling, Semiconductor Products Sector, for utvikling, produksjon og markedsføring av halvlederkomponenter. Da ble avdelingen skilt ut som eget selskap: Freescale Semiconductor.

Blant prosjektene som Freescale videreførte, var Motorolas forsøk på å utvikle brikker for magnetoresistiv direktelager, kjent som MRAM eller magnetisk RAM. MRAM adresserer det samme behovet som Opticom gjorde i sin tid, det vil si raske minnebrikker som ikke må stå under elektrisk spenning for å holde på data. I dag må man velge: DRAM og særlig SRAM er kjappe men krever spenning, mens flashminne er tregt men holder på data når strømmen blir borte.

Freescale sier at de fra i dag selger MRAM-brikker på 4 megabiter. Stykkprisen er antydet til 25 dollar.

Data kan leses og skrives på 35 nanosekunder. Ifølge selskapet har brikkene, i tillegg til hastigheten, en avgjørende fordel framfor flashminne: De slites ikke av lese- og skriveoperasjoner, og skal kunne holde på data nærmest i det uendelige.

De første MRAM-brikkene til Freescale framstilles etter en 180 nanometers prosess, og cellene i 4 megabit-brikken har en overflate på 1,28 kvadratmikrometer. Til sammenlikning er minnecelleoverflaten i en 90 nanometers SRAM-brikke på rundt 1 kvadratmikrometer.

Freescale sier at neste generasjon MRAM-brikker vil produseres i en 90 nanometers prosess. Da vil minnecelleoverflaten være redusert til 0,29 mikrometer.

MRAM-brikkene vil ikke konkurrere på typiske massemarkeder med verken SRAM, DRAM eller flash, presiserer Freescale.

I første omgang sikter man mot anvendelser i mikrokontrollere der hastighet og pålitelighet er viktigere enn pris. Et eksempel er innen biler og andre transportmidler. Et annet er innen alarmsystemer der man i dag bruker SRAM med batteri: Med MRAM slipper man batteriet. Andre nisjer finnes innen servere, nettverk og lagring.

Flere selskaper har vært med på racet for å utvikle kommersielt levedyktige MRAM-brikker. Et av dem, Cypress Semiconductor, brente av 56 millioner dollar i perioden 2002 til 2005 før de ga opp: Prøvebrikkene fungerte, men hadde en tilbakevendende feil som selskapet ikke fant ut av.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.