JUSS OG SAMFUNN

Freetrax skal gi artistene annonsepenger fra pirat-søk

Det norske MP3-selskapet Freetrax skal hjelpe artistene til å tjene penger på piratmusikk. Rettighetshaverne pusser børsa, men venter med å lade.

28. aug. 2000 - 07:26
Robin Hood



Inger Elise MeyTONOdigitoday



Les mer om Napster-saken:
Napster har rekordtall etter krav om stenging
Napster kjøper dyrebar tid
Ikke så enkelt å skru av Napster
Nix mer MP3 for Napster
Sæmund FiskvikIFPI


Han sier de vil vurdere hva de skal gjøre med saken.

- Det vanlige er jo at vi 'tar det med det gode' og ser om vi får en reaksjon. Hvis ikke må vi få riktig instans til å vurdere det, sier Fiskvik, som ikke legger skjul på at IFPI ikke har så mye til overs for tjenester som denne.

Når man søker på en MP3-låt på Robin Hood, får man opp et spørsmål om man vil betale artisten. Hvis man trykker på 'betal'-knappen, skal Freetrax overføre alle inntekter fra annonsebanneret på siden til artisten.

Del-gründer i Freetrax Lars Kilevold mener tjenesten er til hjelp for både platebransjen og artistene.

- Det er nesten umulig for platebransjen å stenge nettverk som Gnutella, fordi trafikken umiddelbart vil bli dirigert til andre nettverk så snart et av dem er stengt, sier han i pressemeldingen.

Han er overrasket over reaksjonene fra bransjen.

- Alle vi har snakket med er positive til ordningen. Vi prøver bare å gjøre noe positivt ut av en negativ situasjon, sier Kilevold til digitoday.

Freetrax sier i pressemeldingen at de er i dialog med den norske rettighetsorganisasjonen GRAMO, men det er uklart om denne organisasjonen egentlig har noen rettigheter om å forhandle noe på dette området. GRAMO forvalter fremføringsvederlag for utøvere og produsenter overfor kringkastere, mens MP3-nedlasting kan komme under definisjonen 'eksemplarfremstilling', som forvaltes av TONO.

Kilevold mener søketjenesten er et innspill som norsk platebransje burde ta tak i på en positiv måte, og sier han synes bransjen er treg til å komme på banen på dette området.

Freetrax skal tjene sine penger på virksomheten gjennom økt trafikk til sine andre tjenester, samt en salgsformidlingsavtale med Amazon.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.