BEDRIFTSTEKNOLOGI

$ fremfor æøå

Når de første Windows-baserte lomme-computerne kommer til landet, vil det ikke være mulig å få tastet inn våre særegne bokstaver: æ, ø, å. Hverken Windows CE eller tastaturene på de små maskinene har støtte for norske skrifttegn.

Eirik Flaa
24. jan. 1997 - 08:30

HTML, mail og til tider også konvertering mellom ulike tekstbehandlingssystemer kan, som de fleste har erfart, skape problemer med æ, ø, og å. Dette har ført til at stadig flere resignerer og bruker de engelske ae, oe og aa i for eksempel e-post. Den forkvaklete stavemåten ser også ut til å bli eneste muligheten for den som ønsker seg en av de nye Windows CE-baserte lomme-computerne. I første rekke gjelder dette operativsystemet, som hittil ikke har støtte for bokstavene. Dette er likevel planlagt i senere versjoner men det er ikke sikkert at maskinvareprodusentene finner det lønnsomt å lage norske tastaturer.

- Det kommer an på hvor stort markedet for disse produktene blir i Norge, sier Compaqs produktansvarlige for bærbart, Dag Storli, til digi:data. Han legger til at produktet likevel vil være attraktivt for norske brukere.

Dag Storli.
Dag Storli.

- Det vil være naturlig å legge inn makroer for norske særtegn dersom operativsystemet senere vil støtte disse, sier Storli, og poengterer at maskinene generelt sett ikke er beregnet som skrivemaskin.

- Compaq Companion, er ikke myntet på inntasting av milelange dokumenter. De viktigste funksjonene er almanakken, og mulighetene til å synkronisere og utveksle informasjon med en PC, sier Storli og viser frem en hendig liten sak, hvis brukergrensesnitt minner sterkt om PCens.

- Den har en trykkfølsom skjerm, og i stedet for mus, bruker man en vedlagt plastpenn. Bortsett fra dette fungerer den nokså likt som en PC med Windows95, sier Storli, og demonstrerer lommeversjoner av kjente Microsoft-programmer som Explorer, Excel og Word.

- Alle programmene har en filstruktur som er kompatibel med Windows. Får vi laget et norsk tastatur blir dette et unikt produkt, avslutter Storli.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.