BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Fremtiden er lys

Intel med gjennombrudd i billig og rask overføring.

28. juli 2010 - 11:27

Dataene skal flyte mye raskere og over langt større avstander enn det som er mulig med dagens kobberledere.

Kobberet har lenge vært oppfattet som en flaskehals i den evige kampen om høyere hastigheter. Den naturlige erstatningen er å gå over til det raskeste som finnes, nemlig lysstråler.

Intel kunngjør nå et gjennombrudd i dette arbeidet.

Forskerne deres har skapt verdens første ende-til-ende fotoniske forbindelse med integrerte laserstråler, basert på billig silisum.

Dette danner grunnlaget for fremtidens datamaskiner, opplyser selskapet i en pressemelding.

Intel understreker at det er nettopp silisium de bruker, og ikke langt dyrere og eksotisk halvledermateriale som galliumarsenid eller germanium.

- Laser benyttes allerede innen telekom og andre områder for å overføre informasjon, men dagens teknologi koster for mye og er lite egnet til PC-bruk, heter det i meldingen.

50 gigabit/s

Prosessorgiganten har utviklet en prototyp med en optisk forbindelse, som allerede kan flytte opptil 50 gigabit i sekundet. Det tilsvarer overføringen av en hel spillefilm i full HD-oppløsning hvert sekund.

Gjennom å videreutvikle teknologien håper Intel å kunne oppnå hastigheter målt i terabit/s, raskt nok til overføre alt innhold på en typisk bærbar PC i løpet av et sekund.

50 gigabit-linken består av en silisium-basert senderbrikke med fire lasere. Hver laserstråle føres gjennom en optisk modulator som koder ned datasignaler med en hastighet tilsvarende 12,5 gigabit per sekund. De fire strålene blir deretter kombinert og sendt gjennom én optisk fiberkabel. På mottakersiden tar en brikke imot signalene og konverterer dem tilbake til elektroniske data.

- Begge disse brikkene utvikles gjennom billige produksjonsteknikker som allerede er kjent for halvlederindustrien, påpeker Intel.

Når Intel planlegger å skvise enda større datastrømmer gjennom samme utstyr håper de å kunne øke modulasjonshastigheten, samt øke antallet lasere per brikke.

Det understrekes at dette forskningsarbeidet og gjennombruddet skiller seg klart fra Intels Light Peak-teknologi, som digi.no skrev om i april, selv om begge er deler av Intels generelle strategi for fremskritt innen input/output.

Light Peak skal gi 10 gigabits optiske kabler til Intels klientplattform. Med forskningen på de fotoniske silisiumbrikkene håper Intel å dramatisk kutte kostnader, blant annet ved bygging av datasentre.

- Morgendagens datasenter eller superdatamaskin kan få komponentene sine spredt over hele bygninger eller større områder, der dataoverføringen foregår med høye hastigheter, i motsetning til å være begrenset av tunge kobberkabler med begrenset ytelse og rekkevidde, skriver Intel.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.