JUSS OG SAMFUNN

Fremtiden som ikke ble noe av

Fremtiden blir sjelden slik man tenker seg - verken på nett eller andre steder.

Nina Furu
1. des. 1999 - 08:54






divergens





The Jetsons


Ja, for paradoksalt nok er det er nostalgi det er - ikke futurisme:

Våre fremtidsvisjoner, våre planer og våre strategier er ikke preget av fremtiden. De er ikke preget av hvem vi kommer til å bli, hvor vi kommer til å gå. Derimot er de temmelig nøyaktige speilbilder av hvor vi er, og hvilke drømmer vi har akkurat nå. Vi er alle fanger av vår samtid - til og med i våre visjoner. Eller kanskje til og med spesielt der.

Og fordi vi sitter låst i vårt eksisterende tankesystem, i våre lineære projeksjoner av dagsaktuelle trender (ofte langt ut i det absurde), klarer vi aldri å spå riktig om fremtiden. Uansett hvor mye vi planlegger og uansett hvor strategisk vi posisjonerer oss, vil det alltid skje noe uventet.

Så fremtiden blir aldri som vi tror, verken på nett eller noe annet sted.

Men på den annen side, så blir den sjelden så annerledes som den ser ut ved første øyekast heller. For riktignok kjører vi for eksempel ikke rundt på jet-ski. Men snowboard er kanskje ikke så langt unna.

Og konvergens-tendensen er ikke død - den har bare skiftet form. Vi i HjemmeNett har nettopp ferdigstilt det tungt multimediale offisielle nettstedet for Håndball-VM, på oppdrag av TV2. Nå i år går dette prosjektet på TV og på web. Om et år eller to vil det antagelig gå på WAP-telefon og på Palm Pilot i tillegg. - Blant annet.

Så i stedet for å mestre det ene, store felles-mediet, blir jobben vår å mestre de mange forskjellige grensesnitt - både de brede og de smale. Det er egentlig den samme jobben, bare på en litt annen måte. Det er fortsatt multimedia - bare enda mer "multi". Og det er fortsatt media - det er bare flere av dem.

Så når noen spør meg hva jeg tror er den aller viktigste egenskapen å ta med seg inn i neste årtusen, svarer jeg evnen til omstilling. Fordi, som en klok mann har sagt, "the only constant is change" - det eneste vi kan være sikre på, er at ting kommer til å forandre seg.

Tror vi ikke på noe annet, kan vi jo i hvert fall tro på dét!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.