BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Fremtidens reiseliv blir virtuell turisme

En svensk fremtidsforsker mener i fullt alvor at hans landsmenn kan bli hjemmesittere i årene som kommer.

Pål Gleditsch
2. apr. 1997 - 14:00

Og bevares, det er slett ikke noen ny tankegang. Men Wahlström mener åpenbart at den virtuelle teknikken kan erstatte det virkelige livet.

– Det kommende samfunnet kan karakteriseres som et miljø- og IT-samfunn, der opplevelser er viktig, enten de er virkelige eller virtuelle, hevder Wahlström. Overfor den svenske gratisavisen Metro bretter han ut sitt fremtidige samfunn: En verden der individuelle løsninger er det som gjelder, men også et sted der kyberrom, idrett og eventyr, tro og narkotika har sterke posisjoner.

I følge Wahlström er det rundt disse temaene fremtidens turisme skal skapes. Og han mener altså at det kanskje holder å koble seg opp på nettet, logge seg på ett turistmål og dermed få gjort unna ferien i løpet av fem minutter.

– Turisten kan med virtuell teknikk reise for å fange perler i Mikronesia – og kjøre snowboard i St. Anton uten å forlate stua, sier Wahlström til Metro.

Og det er der vi begynner å lure....For selv om IT-teknikken gjør at vi får en enklere verden i fremtiden – på mange måter – så er det vel kanskje nettopp derfor at vi trenger litt tid vekk fra datamaskinen? For å gjenoppdage gamle dager? Det virkelige livet?

Det skal sies at undertegnede ikke er noen ekstrem sportsfisker...men det er sikkert noe annet å være på sjøen i frisk luft og kjenne at det napper i snøret, mot det å sitte i stua med masse utstyr på kroppen og VITE at alt bare er juks. Det er jeg nesten sikker på.

Og det gjør garantert vondere å ramle på snowbord enn å få gnagsår av remmene på utstyret man må bære for å få "følelsen" av å kjøre foran en datamaskin.

Men Wahlström tror altså at reisebyråene får mindre å gjøre... Alle er ikke enige med ham.

– Takket være utviklingen innen IT kan vi kommunisere enkelt med andre. Behovet for å reise burde derfor minske, men det er tvert imot. Vi reiser mer og vi reiser lenger, sier Mona Skoglund, ansvarlig for reiselivsmessen TUR-97.

Spørsmålet er om fremtidsvisjonæren Wahlström får rett – og vi sier: Forhåpentligvis ikke.

Et glass vin eller kaffe på en cafe når våren kommer til Paris blir liksom ikke det sammen foran 17-tommeren og en harddisk som kjører på WIN95...

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra