BEDRIFTSTEKNOLOGI

FrontPage 2000: Enkel og kraftig på en gang

Microsofts verktøy for design av web-sider og mindre nettsteder kommer i en ny utgave til våren. Men siden beta 2-utgaven trolig inneholder de samme funksjonene og egenskapene, har digi.no testet produktet allerede nå.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. des. 1998 - 15:16

FrontPage 2000 vil leveres på to måter: Som en del av Microsoft Office 2000 Premium Edition og som selvstendig produkt. Begge produktene skal ifølge produsenten Microsoft dukke opp på markedet i løpet av første kvartal 1999, først i engelsk utgave, men et par måneder senere skal det også blant annet komme en norsk utgave av FrontPage.

FrontPage 2000 vil bli den femte utgaven av webdesignverktøyet. FrontPage ble førstegang utgitt av selskapet Vermeer Technologies i 1995 som våren 1996 ble kjøpt av Microsoft.

Nyhetene i FrontPage 2000 er mange. Det mest slående er kanskje det at programmet ikke lenger er delt opp i to mer eller mindre selvstendige programmer - Editor og Explorer. I stedet kan man velge mellom en rekke forskjellige visninger, hvor Page er det som likner mest på den tidligere Editor.

Explorer er nå delt opp i Navigation og Hyperlinks. Den første gir brukeren muligheten til å skissere nettstedet før man begynner med selve designen. Forholdet mellom de forskjellige filene vises her. Hyperlinks er stedet man går får å se hvilke pekere som finnes i hver av sidene, samt hvilke sider som faktisk har lenker til hverandre.

I de tidligere utgavene av FrontPage har man ofte vært nødt til å opprette et virtuelt nettsted eller web, selv om man kun skulle lage en enkelt webside. Dette er ikke lenger nødvending. Du kan nå velge om du vil opprette en ny web eller kun en enkelt HTML-fil. Begge deler kan baseres på et av de 60 medfølgende temaene. Man kan også lage sine egne temaer, gjerne basert på de opprinnelige temaene.

FrontPage har nå også støtte for overlappende stilsett (CSS 1 og 2), noe som også forenkler formateringen av hele nettsteder. I tillegg kan du nå stort sett plassere bilder og annet innhold nøyaktig på det stedet på websiden du ønsker det, bare ved hjelp av dra-og-slipp-metoden med musa.

Siden FrontPage nå er blitt en del av Office-pakken, er selvsagt verktøyet enda mer tilpasset de andre delene av pakken. Dette betyr at en nå har stavekontroll i FrontPage, du kan for eksempel dra tabeller direkte fra Excel og slippe dem ned på den HTML-siden du ønsker. FrontPage har også fått VBA (VisualBasic for Applications), slik at du kan lage dine egne kommandoer og rutiner på samme måte som i resten av Office-verktøyene.

En viktig nyhet i FrontPage 2000 er dens håndtering av HTML-kode. Mens tidligere utgaver av FrontPage ofte ikke var spesielt snill mot importert HTML-kode, lar den nye utgaven av webpubliseringsverktøyet brukeren avgjøre hvordan HTML-koden skal se ut og hva den skal inneholde. Du kan også sette opp ditt eget regelverk for hvordan koden skal se ut - i første rekke når det er snakk om innrykk før og etter de forskjellige taggene. Du kan også be FrontPage basere dette på formatet i en allerede importert fil. FrontPage 2000 gjør ingen endringer i importert kode uten at du som bruker ber om det.

En annen bra nyhet er at du - hvis du vil - kan se de viktigste taggene i HTML-koden gjengitt også ved WYSIWYG-redigering av siden. Taggene presenteres da noe forenklet som gule ikoner med navnet på selv taggen. Holdes musa over ikonet, får du også se alle parameterne til taggen. FrontPage har likevel fortsatt et HTML-vindu med fargekoding av HTML-koden. Her kan man gå direkte inn og skrive websiden for hånd, hvis en ønsker det. De fleste menyvalgene - for eksempel innsetting av bilder - fungerer også her.

Dynamic HTML er en av de større nyhetene på weben. DHTML støttes blant annet av Microsoft Internet Explorer 4 og Netscape Navigator 4.

FrontPage 2000 har nå fått støtte for DHTML, det vil si at effekter man enkelt kan legge til websiden slik at den blir mer levende - eventuelt mer plagsom for leserne. Dette betyr blant annet tekst og bilder som kan komme flyvende inn fra alle forskjellige kanter av nettleservinduet, før de legger seg på plass der de hører hjemme på websiden. Det er også mulig å gjøre åpningen av websidene mer fancy. Ved hjelp av "page transition"-opsjonen kan overgangen mellom de forskjellige websidene gjøres slik at de likner på effekter man kan se på TV, for eksempel at den ene siden løses opp i kvadrater hvor siden man går til gradvis kommer til syne.

Carina Holm. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Carina Holm. Foto:  Harald Brombach

Ifølge Carina Holm, produktsjef for FrontPage ved Microsoft Nordic, har det vært et mål for Microsoft at websider laget med FrontPage 2000 skal se like ut i både Netscape og Internet Explorer. Men mange ønsker også at websidene skal være tilgjengelig for brukere av eldre nettlesere som kanskje ikke støtter de nyeste funksjonene og egenskapene i koden.

FrontPage inneholder derfor et skjema hvor man kan markere hva slags funksjonalitet som tillates på websidene man lager. Dette inkluderer for eksempel Java, overlappende stilsett, rammer og ActiveX-kontroller. Brukeren kan velge dette helt fritt eller velge et av de ferdige oppsettene for de vanligste nettleserne.

Men heller ikke alle webservere støtter alle de former for funksjonalitet som kan brukes på en webside. Her kan du velge mellom ferdige oppsett for Microsoft Internet Information Server, Apache eller en egendefinert webserver. Forskjellen går stort sett ut på om ASP (Active Server Pages) støttes eller ikke, og om FrontPage Server Extensions er installert eller ikke.

FrontPage 2000 er nå mer tilpasset for bruk i arbeidsgrupper. Blant annet kan du dele opp et nettsted i flere undernettsteder (subweber), hvor de forskjellige deltakerne i arbeidsgruppen vil kunne ha rettigheter og ansvar for sitt undernettsted. Utad vil brukerne ikke merke disse skillene - kanskje med unntak av design og innhold.

I forbindelse med Office 2000 anser Microsoft at jobben som skal gjøres med FrontPage er mer å administrere et nettsted enn å kreere innhold. Mange vil nok heller bruke for eksempel Word 2000 til å lage selve innholdet. Brukeren av FrontPage - en webadministrator - vil da ha ansvaret for å holde orden på blant annet koblingene mellom de forskjellige websidene.

Dette er en tidkrevende oppgave for levende nettsteder forandres og utvides ofte. FrontPage 2000 inneholder en del egenskaper som kan være til stor hjelp i dette arbeidet. Blant annet finnes det en rekke rapporter som forteller om blant annet lenkeråte og løse eller tunge sider.

Brukerne kan ved hjelp av FrontPage 2000 kategorisere alle de forskjellige filene i weben. Dette kan gjøre det enklere å holde oversikten over informasjon som hører sammen. Et eksempel på bruk av dette kan være en webbutikk som har en rekke forskjellige kategorier av produkter. Butikken ønsker å lage en oversikt over alle produktene i hver kategori. Hvis hvert produkt har sin egen webside, kan man i FrontPage 2000 knytte denne mot en eller flere egendefinerte kategorier. Når man så vil lage oversikten, velger man å sette inn lenker til alle websidene som tilhører den eller de valgte kategoriene. Det samme kan selvsagt gjøres med bilder og andre komponenter som kan brukes på en webside.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Alt i alt er FrontPage 2000 en kraftig forbedring i forhold til de tidligere utgavene. Fortsatt er nok FrontPage best egnet for mindre nettsteder, la oss si steder med maksimalt tusen websider. Dette er likevel tilstrekkelig for de fleste som starter et nytt nettsted. FrontPage har også relativt god støtte for databaseintegrasjon gjennom ODBC (Open DataBase Connectivity), så de fleste behov for mindre bedrifter skal være dekket. Tilknytningen til databasen er også enkel å utføre.

Har du imidlertid planer om en større webløsning og samtidig ønsker å bruke verktøy fra Microsoft, er nok Visual Interdev en bedre løsning. Visual Interdev 6.0 kom på markedet i høst og har egentlig mye til felles med FrontPage, men verktøyet skalerer mye bedre.

Nå testet vi en betautgave av FrontPage 2000, så verktøyet oppførte seg ikke helt pent hele tiden, blant annet fikk vi ikke stavekontrollen til å virke. Slike feil må en forvente lukes vekk når den endelige utgaven av FrontPage 2000 kommer på markedet. Ellers ser FrontPage 2000 ut til å bli et riktig hyggelig produkt å stifte bekjentskap med. Programmet har en bekvemmelig lav brukerterskel.

Som nevnt kommer FrontPage 2000 på markedet til våren. Hva produktet kommer til å koste i Norge er ikke avgjort ennå. En pekepinn: Forventet amerikansk pris er 149 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.