JUSS OG SAMFUNN

Frp kan snu om datalagring

Ledende «lov og orden»-representanter mener politiet må få verktøyet det ber om.

19. mars 2010 - 07:35

Oslo (NTB): Flere i Frp mener partiets nei-standpunkt til datalagringen politiet ønsker seg er horribelt. Mange vil kjempe for at Frp snur i saken og sikrer flertall for det omstridte EU-direktivet.

Torsdag gikk Kripos knallhardt ut i Aftenposten og advarte mot konsekvensene av at Norge sier nei til EUs datalagringsdirektiv. Kripos-ledelsen frykter at Norge blir en frihavn for kriminelle når teleselskapene om kort tid reduserer lagringstiden for trafikkdata – og Norge samtidig sier nei til direktivet. Kripos gjør inntrykk i Frps stortingsgruppe, og nå ønsker flere sentrale Frp-ere å endre partiets standpunkt.

– Det er et paradoks at Frp, som tradisjonelt ønsker å gi politiet alt nødvendig verktøy for å bekjempe kriminalitet, nå stiller seg på sidelinjen fordi vi har tatt standpunkt for tidlig. Jeg vil jobbe for at Frp snur. Mitt inntrykk er at mange i Frps stortingsgruppe tenker som meg, sier Hans Frode Asmyhr (Frp) i justiskomiteen.

Det kan bety at Ap ikke er avhengig av Høyre for å hindre at Norge tar i bruk reservasjonsretten i EØS-avtalen.

Nestleder i Frp, og leder i justiskomiteen, Per Sandberg sier det er åpenbart at kriminalitetsbekjempelsen rammes når teleselskapene kutter lagringstiden.

– Og det kan vi ikke være med på. Den dagen Stortinget skal ta stilling til direktivet kan det ha skjedd mye som fører til at Frp må ta en ny vurdering. Men foreløpig er vi ikke der, sier han.

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier at om Frp skal ha troverdighet som lov-og-orden-parti, må partiet snu. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.