JUSS OG SAMFUNN

Frykter offentliggjøring av arkiverte nettdebatter

Datatilsynets mener det er nødvendig med en klar lovhjemmel dersom Nasjonalbiblioteket skal ha til oppgave å gjøre diksusjonsmeldinger offentlig tilgjengelige, uten å ta hensyn til ulempene ved personvern

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. aug. 2001 - 08:41
Nasjonalbiblioteket

Biblioteket planlegger å offentliggjøre disse meldingene på Internett. Myndighetene har lagret alle diskusjonsgrupper siden 1995

Datatilsynet mener det er nødvendig med en klar lovhjemmel dersom et offentlig organ skal ha til oppgave å gjøre slike meldinger offentlig tilgjengelige uten å ta hensyn til personvernulempene. Det skriver tilsynet på sine nettsider.


- Meldinger i nyhetsgrupper er ytringer i det offentlige rom, men gjennomgår ikke noen forhåndskontroll eller vurdering fra utgivers side. Ytringer i mer tradisjonelle medier vil normalt undergis en redaksjonell vurdering. Det vern både meldingsskriver og tredjeperson kan forvente i andre medier er ikke tilstede for meldinger på nyhetsgruppene, skriver Datatilsynet videre.

Tilsynet anser personvernulempene ved å gjøre meldinger fra nyhetsgrupper allment tilgjengelige som så store at Nasjonalbiblioteket oppfordres til å vente med offentliggjøring inntil hjemmelsgrunnlaget er nærmere vurdert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.