RESULTATERFINANS

Full reprising i Merkantildata

De to resultatene som ble lagt frem fredag, dominerer fremdeles handelen i IT-aksjer. Merkantildata har nå steget med 27 prosent siden resultatet ble lagt frem. Kursen på NetCom har falt med 7,6 prosent.

Jørgen Christiansen
4. mai 1998 - 19:17

Merkantildata var før resultat-fremleggelsen priset til rundt regnet 35 ganger resultatet i 1998. Når kursen etter resultatfremleggelsen stiger med nye 27 prosent, finner vi to mulige forklaringer. Den ene er en saftig reprising som følge av høyere estimater, det andre er en heller tynn spekulasjon om at Computer Associates ønsker å kjøpe Merkantildata.

En reprising innebærer i realiteten at når Tom Adolfsen leverer varene så sier markedet takk og ber om mer. Sagt på en annen måte; Tom Adolfsen leverer de resultatene som optimistene i markedet har forventet, med det resultatet at markedet blir enda mer optimistisk til fremtiden.

Vekstforventningen skyves ganske enkelt lenger inn i fremtiden, på et oppjustert vekstgrunnlag. Det er spenstig, for å si det slik.

Merkantildata har nå en markedsverdi som nærmer seg 10 milliarder kroner med stormskritt. En grovkornet beregning antyder en markedsverdi per ansatt på 4,25 millioner kroner. (Gitt da at Adolfsen bare er en vanlig ansatt!)

Finansavisen gjentok i dag den 10 dager gamle uttalelsen fra toppsjefen i Computer Associates, Charles Wang, om at også Norden var et aktuelt investeringsområdet. Administrerende direktør i CA Norden, Stein Onsrud, kunne selvfølgelig ikke avkrefte at Merkantildata kunne være en aktuell kandidat.

Dette kan også ha virket kursdrivende, selv om vi for egen del synes det er i overkant optimistisk at selv CA skulle være villige til å betale 35-40 gangeren på et oppkjøp i marginale Norge.

Det er mulig det er fridagene, blomstene, biene og sollyset som gjør utslaget. Alternativet er 1) tilliten til Christian Thommesen adskillig høyere enn først antatt eller 2) Nøtteliten har på rekordtid fått en knall-rykte i finansmarkedet. PC-Systemer steg i alle tilfelle med nye 11 prosent til 25 kroner. Da begynner vi å nærme oss et kursnivå hvor både Dagfinn Sundal og Per A. Boasson kan tenke seg å selge (etter egne utsagn). Det gir økt likviditet og et potensial for ytterligere kursstigning, gitt mai-stemning på Oslo Børs.

Av andre toppnoteringer nevner vi i farten Tandberg, som fremdeles stiger på det som ser ut til å bli en solid suksess på distribusjonssiden (NuVision). Markedet er altså ikke bekymret for at selskapets produkter får stadig sterkere konkurranse fra produsenter som ønsker å selge produkter med PC-funksjonalitet. Kursen endte på 175 kroner.

I ARK ASA er nå nedsalget til Getronics notert i markedet, 1,8 millioner aksjer ble registrert overført i dag. Dermed er det klart for noe bedre likviditet i aksjen. Samtidig meldte selskapet om at det er funnet en løsning for Cinet ADB. Det var positivt i den forstand at det i forkant var reist noe tvil om selskapets ledelse virkelig hadde kontroll på utviklingen.

Ledelsen i ARK er kanskje den som i disse dager gjennomgåes med flest kritiske blikk. Det er meget store endringer som skal gjennomføres i selskapet de nærmeste årene. Spørsmålet er om selskapets ledelse har tilstrekkelig gjennomføringsevne. Noen Merkantildata-prising av ARK vil det ikke være mulig å nærme seg uten at Standahl og hans gutter viser meget potente takter.

Blant de meget få aksjer som falt på Oslo Børs mandagen finner vi NetCom. Det er i sannhet et sorgens kapittel. Med en avgangsrate på over 20 prosent av kundemassen er det såvidt selskapet klarer å holde på kundene, til tross for betydelige kostnader til subsidiering av telefoner.

Det bør gi opphav til mange lange grå hår hos eierne, med mindre selskapet kan komme opp med meget gode forklaringer på avgangen. Enkelte spekulerer nå i at selskapet har vært meget konservative i sin regnskapførsel for å kunne vise enda bedre resultater senere på året.

Samtidig - for liksom å understreke problemene - vokser tap på fordringer. Selskapet sa sist torsdag at dette skjer fordi "alderen på fordringsmassen er økende". Altså er det stadig flere av de eksisterende kundene som ikke betaler sine regninger.

Da hjelper det lite at omsetningen vokser godt. En "bak på konvolutten beregning" tilsier at selskapet fremdeles vil vise til økende inntekter per kunde, per måned ved neste resultatfremleggelse (andre kvartal). I så måte er det ingen grunn til å svartmale situasjonen. Noe av kursreaksjonen nå skyldes at markedet ikke i tilstrekkelig grad har tatt inn over seg de lavere termineringsprisene (omtalt i digi.no som et potensielt bortfall på 200 mill, allerede i januar).

Samtidig ser det ikke ut til at markedet oppfatter Terje Christoffersen som direkte offensiv og aggressiv. Det trekker heller ikke opp.

Vi noterer oss at NetCom-kursen historisk sett har tendert til å overreagere både på gode og dårlig nyheter, sågar på både gode og dårlige rykter. Det er dermed ingen grunn til å la seg overraske om kursen faller ytterligere de nærmeste dagene. Mandag var kursfallet fire prosent, og aksjen endte på 182 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra