JUSS OG SAMFUNN

Full seier for Opera mot Microsoft

EU-forlik avslutter strid om nettlesere, men ikke om andre systemers samspill med Windows.

16. des. 2009 - 13:52

EU-kommisjonen melder at de har gjort et vedtak som gjør Microsofts reviderte forslag om hvordan nettleserstriden kan løses, juridisk bindende. Striden ble utløst av en klage til EU fra norske Opera Software, som EU etterforsket og sa seg enig i. EU slo fast at Microsoft oppnår en ulovlig konkurransefordel ved å benytte seg av sitt (lovlige) Windows-monopol til å fremme sin nettleser Internet Explorer, og at manglende reelle valgmuligheter hos forbrukerne truer den teknologiske framgangen innen nettlesere.

Avgjørelsen var ventet, etter at Microsofts reviderte forslag lekket ut til mediene i forrige uke.

Operas teknologisjef Håkon Wium Lie sa da til digi.no at han «håper og tror at vi får en løsning

Slik den beskrives i EUs melding, er løsningen identisk med den som ble lekket i forrige uke.

I nye leveranser av Windows-versjonene XP, Vista og 7 vil brukere tilbys en «valgskjerm» der de kan velge hvilke nettlesere de ønsker å installere. Det spesifiseres at det er opptil brukeren å avgjøre om andre nettlesere skal erstatte eller komme i tillegg til Internet Explorer. Valgskjermen skal leveres gjennom den sammen mekanismen som «Windows Update».

Den nye ordningen lar også pc-leverandører installere alternative nettlesere til Internet Explorer, og slå av Internet Explorer.

EU sier de nå er overbevist om at Microsoft nå har etterkommet alle deres innvendinger på en tilfredsstillende måte

En vesentlig forskjell mellom Microsofts første løsningsforslag og det som nå er gjort juridisk bindende for selskapet, er at nettleserne skal presenteres i vilkårlig rekkefølge på valgskjermen.

I det opprinnelige forslaget var nettleserne listet i alfabetisk rekkefølge. Etter det digi.no erfarer, ble det internt i Opera galgenhumoristisk spøkt med at man i så fall måtte bytte navn til «AAA Browser».

Forpliktelsen om fritt valg av nettleser gjelder alle Windows-brukere innen EØS-området i fem år. Skulle Microsoft bryte avtalen, har EU-kommisjonen anledning til å ilegge Microsoft en bot på opptil 10 prosent av selskapets årsomsetning, uten å måtte bevise at det foreligger noe brudd på unionens antitrustlover.

Ifølge avtalen har EU-kommisjonen anledning til å granske Microsofts praksis om to år. Innen et halvt år skal Microsoft innlede en ny rutine med regelmessig tilbakemelding til kommisjonen. Microsoft har anledning til å justere valgskjermen på forespørsel fra kommisjonen.

Når det gjelder den langvarige striden om samspill mellom Windows og alternative systemer, er det valgt en annen løsningsmodell.

EU-kommisjonen har i årevis krevd at Microsoft gir konkurrentene innsyn i hvordan de skal lage systemer som samspiller effektivt med produkter som Windows-klienten, Windows Server, Office, Exchange og Sharepoint.

Microsoft har i dag publisert reviderte utgaver av dokumentene som gir innsyn i de nødvendige grensesnittene, samt nye garanti- og lisensavtaler. EU-kommisjonen sier de ser positivt på dette initiativet. Selv om det i motsetning til løsningen av nettleserstriden ikke er juridisk bindende for Microsoft, setter kommisjonen sin lit til at den privatrettslige håndhevingen vil være tilstrekkelig til å oppnå den ønskede virkningen.

Kommisjonen har ikke formelt avsluttet sin granskning av spørsmål rundt samspill og interoperabilitet, og sier de vil nøye overvåke hvordan det nye initiativet slår ut i praksis. Erfaringen vil få følger for den pågående granskingen, heter det.

I en kommentar til nettleserstriden sier Opera at «forbrukere har vunnet fram i EU-saken mot Microsoft».

Opera-sjef Jon von Tetzchner sier at avgjørelsen også er en seier for åpne webstandarder.

– Epoken er selskaper kunne undergrave standarder for å binde brukere er over, sier Håkon Wium Lie.

Microsoft har sendt ut en erklæring der de sier seg svært fornøyd med at mange års strid med EU-kommisjonen ser ut til å være bilagt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

De mener EU-vedtaket om samspill gjenspeiler at deres nye initiativ tilfredsstiller kravene som EUs konkurransekommissær Neelie Kroes formulerte i juni 2008, om at leverandører av populære programvareprodukter må tilgjengeliggjøre teknologispesifikasjoner med tanke på samspill, at lisenskostnadene for innsyn og bruk av disse spesifikasjonene skal være rimelige, og at konkurrenter skal kunne ta igjen dersom disse betingelsene ikke håndteres på tilfredsstillende bevis.

– Dette er en viktig dag og et stort skritt fram, og vi ser fram til å bygge et nytt fundament for framtidens Europa, heter det i erklæringen fra Microsoft.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.