JUSS OG SAMFUNN

Furby bra for autister og Alzheimer

En dame fra Virginia hevder at det elektroniske datakjæledyret Furby har hjulpet hennes autistiske sønn til å lære å snakke. Nettopp. En solskinnshistorie fra virkeligheten. Nå oppfordrer hun Furby-produsentene til å øke Furbys ordforråd ved hjelp av en håndholdt datamaskin.

Therese Werenskiold
6. juli 1999 - 18:47

Lisa Cantara fra Blacksburg i Virginia hevder at Furby lærte hennes fire år gamle autistiske sønn å snakke. Eller ihvertfall å referere til seg selv ved hjelp av tale. Furby økte visstnok også ordforrådet til gutten med et halvt dusin ord.

- Min sønn begynte å si "jeg er sulten" istedenfor bare "sulten". Det var det Furby som lærte ham, sier Cantara til Wired News.

Cantara sa også at selv om sønnens autisme er relativt mild, har hans språklige utvikling vært hemmet. - Han viste en markert fremgang etter at han fikk en Furby av en venn av familien.

Den autistiske gutten er ifølge Wired News blitt veldig glad i datakjæledyret sitt. Han tar den med seg overalt og behandler den som om den er en virkelig skapning.

Lana Simon, talskvinne for Tiger Electronics; selskapet som produserer Furby, sier de har hørt mange liknende historier.

- Det er virkelig et magisk leketøy! Vi har fått henvendelser fra foreldre med funksjonshemmede barn, og furbyene er også blitt gitt til Alzheimer-pasienter. Leketøyet gir reaksjoner hos folk som normalt ikke kommuniserer. Furby stimulerer dem og er også populær blant blinde barn, sier Simon til Wired News.

Furbys vokabular er begrenset til omtrent 200 lyder og ord. Cantara ønsker et utvidet ordforråd til data-dyret, og har tydd til diverse nyhetsgrupper og praterom på nettet.

- Jeg ønsker bare at Furby skal kunne si flere ord. Det har vært til stor lære-hjelp for min sønn, hvor rart det enn høres, skrev hun på hack.furby newsgroup.

Og en Furby-utvikler ved navn Marius Millner sier det nok kan være håp om et utvidet ordforråd for dyret. Furby er nå i stand til å kommunisere med andre Furbyer, men den inneholder bare 16 kommandoer, og ingen av disse er ord, sier Millner til Wired.

Furby-feberen har bredd seg fra USA, hvor den herjet vilt i fjor, og helt til Norge.

digi.no fikk opplyst på telefon at Ine-Charlotte Herrød Aarsund for noen uker siden ble Norges første Furby-eier. Hun var ihvertfall den første som kjøpte leketøyet da det ble lansert på Steen & Strøm i Oslo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.