BEDRIFTSTEKNOLOGI

G4 kommer til våren

Motorolas neste generasjon av PowerPC-prosessoren, G4, ventes å lanseres i løpet av våren 1999. Selskapet har under det pågående Microprocessor Forum sluppet noen detaljer om prosessoren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. okt. 1998 - 10:00

G4, eller Generation 4 av PowerPC-prosessoren, er prosessoren som skal løfte blant annet Mac-ytelsen mot nye høyder. Ifølge det tyske datamagasinet ct er det likevel lite trolig at prosessoren blir ferdig innen neste MacWorld, som arrangeres i januar neste år.

Langt mer sannsynlig er det at prosessoren lanseres under CeBIT-messen i mars.

G4 vil bli Motorolas første prosessor som lages ved hjelp av 0,20 mikron prosessteknologi og skal ha et effektforbruk på 8 watt ved 400 MHz klokkehastighet, noe som anses som svært lavt.

Prosessoren vil ha to parallelle AltiVec prosesseringsenheter som hver har 32 registre med en bredde på 128 bit. AltiVec beskrives av Motorola som en SIMD-maskin (Single Instruction Multiple Data), altså en slags vektor- eller parallellprosessor. Denne er nettopp designet for å forbedre ytelsen til enhver applikasjon som kan utnytte parallellitet i dataene. Typiske eksempler er 3D-grafikk, bildebehandling, videoprosessering, lydsystemer som Dolby AC-3 og programvarebaserte mobiltelefoner.

Bussen mellom det sekundære hurtigminnet og selve prosessoren vil være enten 64 eller 128 bits bred og vil arbeide med en klokkefrekvens på maksimalt 200 MHz.

Prosessoren er også laget for å fungere i multiprosessorsystemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.