JUSS OG SAMFUNN

Går inn for antitrust-sak mot Google

Amerikansk handelskommisjon mener selskapet misbruker patentmakt.

Google, her ved styreformann Eric Schmidt, har fått en del patentrelaterte utfordringer i fanget etter at selskapet kjøpte Motorola Mobility i mai 2012.
Google, her ved styreformann Eric Schmidt, har fått en del patentrelaterte utfordringer i fanget etter at selskapet kjøpte Motorola Mobility i mai 2012. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. nov. 2012 - 14:00

Flertallet av de fem medlemmene i amerikanske, føderale handelskommisjonen FTC ser ut til å mene at kommisjonen bør saksøke Google for brudd på den monopolforebyggende lovgivnigen, også kalt antitrust-lovene. Dette forteller ikke navngitte kilder til Bloomberg News. Den formelle avgjørelsen ventes dog ikke å bli kunngjort før etter presidentvalget, som går av stabelen førstkommende tirsdag.

Bakgrunnen for det potensielle søksmålet skal være forsøkene Google-datterselskapet Motorola Mobility har gjort for å blokkere import av Microsoft- og Apple-produkter. Motorola er stadig i strid med de to gigantene om selskapets standard-essensielle patenter, som mobilselskapet mener at krenkes av både Apple og Microsoft.

Standard-essensielle patenter forplikter ofte med spesielle lisensbetingelser, og partene strides om hvorvidt Motorola Mobility overholder disse forpliktelsene. Patentene det er snakk om, berører teknologier knyttet til trådløs kommunikasjonsteknologi som 3G, samt digital video.

Google har saksøkt både Microsoft og Apple for disse krenkelsene og forsøker å oppnå amerikansk importforbud av blant annet iPhone og Xbox, produkter som ikke produseres i USA.

Penger

Uenigheten handler først og fremst om hvor mye penger Microsoft og Apple skal måtte betale Motorola Mobility for lisensiering av patentene. Mobilselskapet krever en andel tilsvarende 2,25 prosent av utsalgsprisen på de berørte produktene. Microsoft har ifølge Bloomberg beregnet at dette for selskapet utgjør 4 milliarder dollar i året. Apple har på sin side sagt at selskapet maksimalt er villige til å betale én dollar per enhet for patentlisensene.

Observatører som Bloomberg har vært i kontakt med, sier at reguleringsmyndigheter i både USA og EU slår hardere ned på krenkelser av forpliktelser knyttet til lisensiering av standard-essensielle patenter, men også at krenkelsene i denne saken ikke ikke er veldig grove, og at mye av virksomheten hos reguleringsmyndighetene kan beskrives som sabelrasling.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.