BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gartner: - Microsoft må publisere Windows-kildekoden

Gartner Group-analytikere tror at et eventuelt forlik mellom USAs justisdepartement og Microsoft vil innebære at Microsoft tvinges til å publisere kildekoden til operativsystemet Windows.

Øystein Kvistad
21. feb. 2000 - 14:35






Les mer denne og relaterte historier nedenfor:
Gates sa "jada", Microsoft sier "neida, langt i fra"
Microsoft: Oppsplitting er en "dødsdom"
Microsoft - the end of the road?
Antitrustsaken mot Microsoft - en studie i spilt møye
Microsoft-saken: Så var det USA-regjeringens tur til å gjenta sine argumenter
Vil hugge opp Microsoft i tre
Microsoft orket ikke mer bråk
Myndighetene sikter mot strukturelle endringer i Microsoft-saken
ZDNetEd Thompson


- Vi diskuterer dette (publisering av kildekoden, red.anm.) fremdeles, men foreløpig er dette det eneste praktiske tiltaket vi kan komme på, sier Thompson, som hevder at Gartner Group har vurdert over 50 andre scenarier for forlik mellom justisdepartementet og Microsoft.

- For forbrukeren og programvareindustrien generelt er publisering av Windows-kildekoden den beste og mest rettferdige løsningen, sier Thompson til ZDNet.

Ifølge Gartner-talsmannen er den praktisk sett enkleste måten å gjøre dette på å offentliggjøre den kildekoden som kommuniserer med API-ene (application programming interface) - det vil si den delen av Windows som forteller mer om hvordan ulike applikasjoner kommuniserer med operativsystem-plattformen.

- Microsoft kan også, mener Thompson, bare publisere kildekoden til Internet Explorer så kan folk selv utvikle sine egne versjoner.

Tidligere spekulasjoner (se pekeren over: "Vil hugge opp Microsoft...") har antydet en mulig oppsplitting av Microsoft i flere ulike virksomheter. Dette er etter Gartner Groups mening praktisk sett svært vanskelig.

- Vi har diskutert en oppsplitting og konkludert med at det vil bli svært vanskelig for USAs myndigheter å administrere en slik løsning. Den vil dessuten ikke innebære noen fordel for sluttbruker i tillegg til at det vil bli svært vanskelig å finne ut hvordan en oppsplitting faktisk kan gjøres, sier Thompson.

Microsoft ønsker ikke å kommentere saken mens forhandlingene ennå pågår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.