GHCQ roste Sveriges FRA-lov

Ga britenes spionsentral tilgang også til norsk data- og teletrafikk – og de delte med USA.

FRA-loven fikk kraftig kritikk i Stortinget. Kritikken framstår seom desto mer relevant når det kommer fram at svenskenes datafangst ble delt med både britisk og amerikansk etterretning.
FRA-loven fikk kraftig kritikk i Stortinget. Kritikken framstår seom desto mer relevant når det kommer fram at svenskenes datafangst ble delt med både britisk og amerikansk etterretning. Bilde: digi.no
4. nov. 2013 - 08:54

London/Oslo (NTB-Are Føli): Britisk etterretning skal ha rost Sverige da landet vedtok en ny lov om elektronisk overvåking. Datatilsynet i Norge har gjentatte ganger kritisert loven og advart om overvåking av norske nettbrukere.

Etterretningstjenester i Sverige, Storbritannia og flere andre europeiske land samarbeider om å overvåke internett, skrev avisa The Guardian fredag. Opplysningene stammer fra dokumenter som er lekket av den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ spiller en ledende rolle i samarbeidet, og dokumentene inneholder vurderinger GCHQ har gjort av sine europeiske kolleger.

– Vi forventer raske framskritt, skrev britene etter et svensk lovvedtak i 2008 som muliggjorde omfattende svensk overvåking av tele- og datatrafikk.

– Skaper usikkerhet
Mens GCHQ gledet seg over vedtaket, var det norske Datatilsynet skeptisk. Årsaken er at mesteparten av tele- og datatrafikken inn og ut av Norge går via Sverige.

– Vi har ingen garantier for hva som kan skje med opplysninger som svenskene fanger opp. Kanskje de til og med kan bli brukt i en byttehandel med andre land. Dette skaper usikkerhet, sa avdelingsdirektør Leif Aanensen i Datatilsynet til NTB i 2009.

Den svenske overvåkingen utføres av etterretningsorganisasjonen Försvarets radioanstalt (FRA), som selv har bekreftet at den bytter hemmelig informasjon med kolleger i andre land.

Ifølge journalisten og etterretningseksperten Duncan Campbell samarbeider FRA også med den omstridte amerikanske etterretningstjenesten NSA. Under en høring i EU-parlamentet tidligere i år hevdet han at svenskene gir NSA tilgang til undersjøiske datakabler.

Råd og veiledning
I de lekkede Snowden-dokumentene går det fram at britiske GCHQ har gitt råd til kolleger i andre europeiske land om hvordan de kan omgå lover som begrenser overvåkingen.

Blant annet skal GCHQ ha gitt råd og veiledning til svenskene i forbindelse med den nye overvåkingsloven, som trådde i kraft i 2009.

Samme år skal også svensk politi ha fått tilgang til deler av det innsamlede datamaterialet, noe GCHQ kalte «en suksess». Datatilsynet hadde følgende kommentar da den samme problemstillingen ble aktuell igjen et par år senere:

– Etter vårt syn var det ille nok at det svenske forsvaret, under langt strengere betingelser, skaffet seg hjemmel for å avlytte grensepasserende trafikk i 2009. Dersom adgangen til slik systematisk innholdsovervåking nå utvides til ordinært politi, er dette svært urovekkende, sa avdelingsdirektør Aanensen til VG.

– Hjertet av internett
Ikke bare Sverige og Storbritannia, men også Tyskland, Frankrike og Spania skal ha utviklet metoder for massiv overvåking av internett. Informasjonen innhentes ved å tappe fiberoptiske datakabler.

Myndighetene både i Tyskland og Spania har reagert sterkt på avsløringer om USAs overvåking den siste tiden. Men i GCHQs vurderinger roses den tyske etterretningstjenesten BND for «voldsomt teknologisk potensial og god til gang til hjertet av internett».

Den spanske etterretningsorganisasjonen CNI omtales som en «svært kapabel motpart», ifølge The Guardian. Spanjolene skal særlig ha utmerket seg innenfor feltet «hemmelige internettoperasjoner». (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.