BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gigantplaner for datasenter på Sørlandet

Investerer opp til 10 milliarder.

Stort: Planene for Agder som magnet for datasenterutbygging handler om milliardinvesteringer og kapasiteter på størrelse med Facebooks senter i Sverige - i første omgang. Dette bildet er fra Googles datasenter i Oklahoma, USA
Stort: Planene for Agder som magnet for datasenterutbygging handler om milliardinvesteringer og kapasiteter på størrelse med Facebooks senter i Sverige - i første omgang. Dette bildet er fra Googles datasenter i Oklahoma, USA Bilde: Google
17. des. 2014 - 07:58

Eiendomsutvikler Bulk Eiendom har store planer for lille Vennesla kommune i Vest-Agder.

Partene holder foreløpig kortene tett til brystet, men det er på det rene at arealer i kommunen skal legges til rette for etablering av datasentre.

– Agder skal bli Europas mest attraktive lokasjon for etablering av datasentre, heter det i en invitasjon til pressekonferanse onsdag morgen.

Den holdes i kommunestyresalen på herredshuset i kommunen med drøyt 14.000 innbyggere.

Vil ikke si noe
De neste 10 årene er det snakk om å investere mellom fem og 10 milliarder kroner.

Bak planene står Bulk Eiendom og eier Peder Nærbø.

Han ønsker ikke å svare på spørsmål om planene før den offisielle presentasjonen.

Ordfører Torhild Bransdal (KrF) i Vennesla kommune vil heller ikke gi noen detaljer om planene, men ber digi.no snakke med Nærbø.

Hattene viser vei
Hans mange hatter leder veien til solide planer for Kristiansandsområdet.

Bulk Eiendom bygger ikke selv datasentre, men et rollesøk viser at Peder Nærbø leder styret i Infragreen. Dette er et selskap som leverer såkalt grønne datasentre basert på fornybar kraft.

Og de samarbeider Hydrobulk, der den samme Nærbø er styreleder. Selskapet eier et større område hvor det er planlagt etablering av datasentre.

Prosjektet kalles Kristiansand Datasenter Campus 1 og et kart på Infragreens nettside sirkler inn et større område rundt Kristiansand.

Nærmeste oppgitte adresse er Hydrobulks forretningsadresse Frognerstranda i Oslo. Men det er også oppgitt kartkoordinater, og disse viser til Vennesla kommune nord for Kristiansand.

På størrelse med Facebook
Hvis dette har en sammenheng, kan vi lese følgende detaljer om datasenterplanene som presenteres onsdag:

Det aktuelle området er på 10,7 hektar, mens det er planlagt å legge til rette for «datasenter campus» på 500 hektar.

Så langt er 40.000 kvadratmeter klargjort i den grad at det det kan gjøres byggeklart i løpet av tre måneder.

Kristiansand Datasenter Campus skal bli et gigantisk område for utbygging av datasenterindustri, strategisk nær direktefiber til kontinentet. <i>Bilde: Infragreens hjemmeside</i>
Kristiansand Datasenter Campus skal bli et gigantisk område for utbygging av datasenterindustri, strategisk nær direktefiber til kontinentet. Bilde: Infragreens hjemmeside

«Naboen» er et lokalt kraftverk med en kapasitet på 30 megawatt (MW).

Det er trolig snakk om Vigelandsfoss kraftverk ved elven Otra.

Infragreen oppgir at det er opp til 10 MW tilgjengelig i området, mens opp til 240 MW kan gjøres tilgjengelig.

Dermed vil det være kapasitet til de virkelig store datasentrene. IKT Norge opererer med en definisjon på gigantsentre som anlegg på mer enn 100 MW.

Det er på nivå med Facebooks nye store datasenter i Luleå i Sverige.

Les også: IT- og kraftbransjens lobbyvirksomhet for lavere strømpris for datasentre

Plenty med fiber og strøm
Tilgang til fiberkapasitet er sikret med tilgang til infrastruktur hos både Broadnet, Telenor, Statnett og Infragreens egne linjer.

Selskapet frister med gratis luftkjøling hele året på grunn av lav gjennomsnittstemperatur. Kun fem dager i året passerer gradestokken 25 plussgrader.

Geografisk kan plassering av datasentre her vise seg å være et strategisk godt grep.

Statnett setter nemlig i disse dager den fjerde kabelen til Danmark i drift, Skagerrak 4. Den øker overføringskapasiteten på Danmarksforbindelsen fra 1000 til 1700 MW. Kablene er koblet til Statnetts omformer- og transformatorstasjon på Stølaheia, i nettopp Vennesla kommune.

I tillegg er Danmarkskabelen utstyrt med fiber. Infragreens egne skisser angir denne forbindelsen som en digital hovedåre til og fra kontinentet.

IKT-Norge presser på
Sørlandet kommer i fremtiden til å bli svært godt forsynt med kraft. Statnett ønsker nemlig å bygge en kabel til Tyskland på 1400 MW, som etter planen skal stå klar i 2018. Den vil knyttes til Tonstad, om lag 100 kilometer lenger vest i Vest-Agder.

Etter press fra IKT-Norge vurderer Statnett nå om det er mulig å legge fiber også på denne kabelen. Det vil i tilfelle gjøre det enda mer attraktivt å etablere datasentre på Sørlandet.

Les mer: Tysk fiber kan hindre svensk overvåking

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.