JUSS OG SAMFUNN

Gir Google en siste sjanse

Tilbyr forlik for å unngå langtekkelig antitrust-sak mot EU.

EUs konkurransekommissær, Joaquin Almunia, strekker ut en hånd til Google. Går de med på noen endringer så kan de unngå en langvarig anti-trust etterforskning og prosess med EU.
EUs konkurransekommissær, Joaquin Almunia, strekker ut en hånd til Google. Går de med på noen endringer så kan de unngå en langvarig anti-trust etterforskning og prosess med EU. Bilde: Simon Dawson/Bloomberg/Getty Images/All Over Press
21. mai 2012 - 13:57

Siden høsten 2010 har EUs konkurransemyndigheter etterforsket Google. Årsaken er flere klager fra søkegigantens konkurrenter på hvordan Google bruker sin dominerende posisjon i søkemarkedet for å fremheve sine egne tjenester på bekostning av konkurrentene.

Mandag kom imidlertid EUs konkurranse-kommissær, Joaquin Almunia, med et tilbud til giganten: Inngå forlik ved å gjøre noen endringer – eller risiker en lang juridisk prosess i EU.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters utalte Alumina at konkurransemyndighetene i EU er like interessert i å få løst saken raskt som Google, særlig med tanke på hvor raskt de digitale markedene utvikler seg.

– Google har gjentatte ganger signalisert sin villighet til å diskutere alle bekymringer som kommisjonen måtte ha uten å gå inn i juridiske prosesser. Dette er grunnen til at jeg i dag gir Google en mulighet til å rette på de bekymringer vi har identifisert, sier Alumina.

Innen et par uker må altså Google komme opp med tiltak som overbeviser konkurransemyndighetene om at selskapet ikke hindrer fri og rettferdig konkurranse. Dersom de gjør det, vil den pågående etterforskningen mot selskapet avsluttes. Google slipper dermed unna det som kan bli en årelang prosess hvor utfallet kan bli bøter tilsvarende 10 prosent av Googles globale omsetning.

Stridens kjerne er hvordan Google bruker sin egen søketjeneste. Ifølge Reuters er det nå 16 klagemål mot Google på EU-kommisjonens bord som omhandler hvordan selskapet bruker søketjenesten til å fremheve egne tjenester. Google har benektet at de har gjort noe for å hindre konkurransen.

Det er ikke bare EUs konkurransemyndigheter som har interessert seg for saken. Også i USA har styresmaktene kastet seg over Googles dominerende posisjon. Parallellene til anti-trustprosessen mot Microsoft er mange.

Programvaregiganten ble kjent skyldig i å ha forbrutt seg mot konkurranselovene både i EU og USA. Dette førte til et alvorlig omdømmeknekk for selskapet, og de ble satt under ekstraordinært tilsyn i mange år etter at saken ble avgjort.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.