FORBRUKERTEKNOLOGI

Gir ut norske e-bøker gratis

Forlag satser på annonser for å finansiere digitale lærebøker.

16. sep. 2009 - 13:51

Det nettbaserte forlaget bookboon.no etablerte seg i Norge rett før nyttår.

Det spesielle med konseptet er at bøkene ikke koster et rødt øre.

Det er i all hovedsak lærebøker de tilbyr, innen en rekke fagområder. Bak står danske Ventus, som hevder de er verdens eneste forlagshus som kun tilbyr gratis bøker.

Bøkene er rettet mot høgskole- og universitetsnivå og utgis som PDF-filer med reklame. I snitt er det en halvsides annonse nederst på hver tredje side.

Rundt 200 ulike boktitler har så langt være tilgjengelig gjennom den norske nettjenesten, på engelsk og noen andre språk. Siden oppstarten har over 200.000 titler blitt lastet ned.

Forlaget melder nå at deres første norskspråklige lærebøker er på vei.

Har ikke opplevd noen motstand fra tradisjonelle forlag. - Vi er i en egen klasse, det er liten konkurranse på vårt felt, sier Heidi T. Harto i Bookboon. (Foto: Bookboon)
Har ikke opplevd noen motstand fra tradisjonelle forlag. - Vi er i en egen klasse, det er liten konkurranse på vårt felt, sier Heidi T. Harto i Bookboon. (Foto: Bookboon)

- Professorer fra BI og NTNU skriver bøker for oss i øyeblikket. Vi håper å utgi mange flere norske titler fremover, sier Heidi T. Harto i Bookboon til digi.no.

Hvilke professorer eller fagområder det er snakk om vil de ikke avsløre ennå. De første to norske boktitlene deres loves imidlertid ferdig innen seks måneder.

Harto forteller at bøkene i utgangspunktet er ment som et supplement til tradisjonell pensumlitteratur, men hevder at flere av bøkene deres inngår også som pensum i land som England og Danmark.

En bok om C-programmering for Linux er for tiden deres mest populære innslag. IT er blant forlagets prioriterte fagområder, og det tilbys en rekke IT-relaterte bøker, blant annet om database-teori, objektorientering og teknisk matematikk.

- Er det penger i denne forretningsmodellen?

- Det har vist seg å være god business, svarer forlagsrepresentanten.

Hvorfor PDF?

Ifølge bookboons egne undersøkelser setter studentene mest pris på PDF-formatet. Det skyldes blant annet at de liker å skrive ut bøkene, slik at de kan notere i dem.

- Vi opplever at 85 prosent printer ut bøkene våre. Sånn sett er PDF er greit format, sier Harto.

Andre igjen vil kanskje lure på om PDF virkelig er det mest hensiktsmessige formatet for e-bøker, og da spesielt for de som liker å lese på skjerm.

Denne boken er forlagets mest populære utgivelse.
Denne boken er forlagets mest populære utgivelse.

Digitale lesebrett er i ferd med å bli et aktuelt produkt for mange, og enkelte liker også å lese lengre tekster på mobiltelefonen. Vil forlaget vurdere også andre filformater?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Det er PDF vi satser på, men vi følger selvfølgelig med på utviklingen innen andre formater, men vi har ingen konkrete planer foreløpig, sier Heidi T. Harto.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.