BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjeldsbombe tyner utbyttet

Gjeldstyngede British Telecom (BT) forventes å barbere utbyttet kraftig til høsten. Selskapet betaler i dag 18 milliarder kroner i utbytte til sine eiere, som nå forventes å måtte trå til med sitt bidrag for å løse selskapets gjeldsproblem.

Frode Eriksen
15. jan. 2001 - 09:03

Ifølge Financial Times betaler BT nå vel 1,4 milliarder pund eller 18 milliarder kroner i utbytte. Analytikere forventer ifølge avisen at utbyttet blir halvert, kanskje redusert med enda mer. Dette følger opp beslutningen fra november i fjor da utbyttet ble bestemt ikke hevet. Men siden da har situasjonen bare blitt verre for det britiske teleselskapet, som blant annet må ut med 20 milliarder kroner til Telenor som følge av en aksjeavtale.

Årsaken til at utbyttet nå trolig reduseres er BTs kjempegjeld på nær 400 milliarder kroner. Rentekostnadene for årets budsjett, som avsluttes med avvikende regnskapsår i mars, forventes å nå opp i 1 milliarder pund (13 milliarder kroner) og dobbelt så mye neste år.

En kilde sier til Financial Times at at det generelle synet etter hvert har blitt at selskapet heller betaler renter enn utbytte. I tillegg kommer at BT betaler betydelig mer i utbytte til sine eiere enn flere andre selskap, som France Telecom og Deutsche Telekom og AT&T. Flere av disse og andre selskap reduserte utbyttet til eierne i fjor med opptil 80 prosent. AT&T var blant disse selskapene, og reduserte mot slutten av fjoråret utbyttet fra 88 cent per aksje til 15 cent, også det for å lette på selskapets gjeldsbelastning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.