JUSS OG SAMFUNN

Gjenbruk av norsk IT blir miljøfarlig avfall

Flere hundre tonn dataustyr for norske arbeidsplasser, havner som miljøfarlig avfall i fattige land.

15. mars 2007 - 11:19

Mange norske arbeidsplasser benytter seg av gjenbruksordninger som tar hånd om datautstyret når det skal byttes om.

I hovedsak går det beste utstyret til skoler i Norge, mens gamle maskiner eksporteres og havner i fattige land, ofte med uforsvarlig avfallsbehandling.

Miljøorganisasjonen Basel Action Network (BAN) vil stanse flommen av elektronikkavfall fra Vesten. Ifølge organisasjonen er opptil 75 prosent av datautstyret som kommer til Afrika ubrukelig , og må kastes umiddelbart.

At også norsk utstyr havner på ville veier, er registrert i BANs rapporter, skriver fagtidsskriftet Miljøjournalen.

Nå går lederen i organisasjonen Fair, Knut Foseide, til frontalangrep på norske gjenbruksselskaper og ber myndighetene gripe inn.

Fair International er en norsk humanitær organisasjon etablert i 2002 med støtte fra Norad og Unesco. Formålet er å samle inn brukt datautstyr i Norge for videre gjenbruk i den tredje verden.

Organisasjonen bruker i dag brukt utstyr fra Norge på skoler og sykehus i Afrika, Asia og Øst-Europa. FN har berømmet organisasjonen med hederlig omtale gjennom World Summit Award Norway og UNESCO innledet samarbeid med Fair i 2005.

Gjennom programmet har partnerne forpliktet seg til å følge vilkårene og sertifiseringsordningen på leveranse av brukbart datautstyr.

På denne måten unngår man å oppleve det som ofte skjer i andre land, der innsamlet og ubrukelig datautstyr under dekke av donasjoner til fattige land, i stedet havner på fyllplasser der de forurenser både jordsmonn og grunnvann.

En gammel dataskjerm kan innholde opptil fire kilogram med bly, i tillegg til tungmetaller som kadmium.

Foseide frykter at det kan være en overhengende fare for at IT-utstyr som leveres til norske gjenbruksordninger havner i fattige land og behandles på en måte som er i strid med norske miljøforskrifter.

Nå krever han at gjenbruksselskaper må kunne dokumentere livsløpet til utstyret som går ut av landet, og oppfordrer arbeidsplasser til å kreve slik dokumentasjon før de sender utstyret til gjenbruk.

Fair har selv forpliktet seg til å hente utstyr fra u-land til Norge for videre materialgjenvinning. På den måten sikrer organisasjonen at utstyr som ikke lenger kan brukes, ikke havner på uforsvarlige og tilfeldige søppelfyllinger i u-land.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra