KOMMENTARER

Gjenoppliver 15 år gammel lettvekter

Nå skal PC-bransjen lage små og billige bærbare. Hvorfor kuttet HP ut den de lagde for 15 år siden?

17. apr. 2008 - 09:53

PC-bransjen jubler om dagen. Nå skal de begynne å en serie små, lette og svært billige bærbare maskiner. Asus EEE og ulands-PCen OLPC er bare to av en serie maskiner som PC-bransjen nå kommer med. Prislappen ligger på rundt 2-3000 kroner.

Det litt underlige er at konseptet ble lansert - for så å forsvinne igjen. Jeg og noen få andre fikk gleden av å bruke en Asus EEE-lignende maskin - i 1993.

Historien om HP Omnibook er en trist beskrivelse av hvordan IT-bransjen på sitt verste servere kundene sine produkter de ikke vil ha. Utviklingen er styrt mer av programvare-produsentenes behov for å stadig selge nye pakker. Jeg tipper at svært mange fremdeles ville klart seg med Office-pakken jeg brukte i 1993.

Kunne du tenke deg en maskin som veier halvannen kilo og som har Windows og Office i minne i stedet for en harddisk? En oppstartstid på rundt et sekund? Du får likevel et fullt tastatur og nok plass til å lagre dokumentene dine?

Hadde det ikke vært praktisk å kunne drive PCen din på fire helt vanlige AA-batterier?

Dette høres kjent ut for de som har lest om de nye kompakte Asus EEE-type maskinene. Men HP Omnibook kom i salg i 1993. Maskinen hadde Windows 3.1 og Office i ROM-minne samt litt flash-minne for å lagre dokumentene dine.

Psion hadde også noen enda enklere maskiner (MC400 og MC600) i 1991, men de hadde faktisk Word og Excel.

Like bred som et A4-ark, men ikke så dyp gikk Omnibook-en derfor rett ned i en veske eller under armen.

Uten harddisk og mulighet/behov for å oppgradere, var Omnibook min trofaste og solide skrivemaskin i mange flere år enn noen annen PC jeg har eid. Jeg brukte maskinen så sent som i 2001. Hvilken annen maskin har du hatt som du har brukt i 7-8 år? Hvorfor druknet konseptet med en slik kompakt og driftssikker maskin?

Det var trolig størrelsen på Windows og Office som eksploderte og dermed oversteg den tidens minnekort. Og i det man måtte inn med en harddisk, raknet hele konseptet.

Først nå GB-store minnekort og Linux gjort det mulig å gjenskape slike maskiner. Dette er ganske deprimerende. Satt litt på kornet: de fleste av oss taster ikke så mye fortere enn vi gjorde i 1993.

Du kan lese mer om Omnibook 300 og etterfølgeren 425 her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.