TELEKOM

Gjør en vanlig ruter om til multinettverksruter

Norske Celerway har laget programvare som lar en vanlig ruter koble opp flere internettlinjer.

24. sep. 2015 - 08:41

Stabil internettilkobling er viktig for de fleste, og skulle linjen falle ut kan det være mer enn bare kjedelig.

Dette er problemer den norske gründerbedriften Celerway Communications har tatt for seg de siste tre årene. De har utviklet programvare som kan gjøre ganske ordinære nettverksrutere om til avanserte rutere med flere internettforbindelser.

Det gir mulighet for automatisk styring av internettrafikken utifra hvilken linje som gir best tjenestekvalitet eller hastighet.

– Det vi gjør er å utvikle en generisk Linux-basert programvare som kan installeres på et utvalg av rutere. Vi går primært mot rimelige forbrukerrutere, forteller Audun Fosselie Hansen, CEO i Celerway.

Så du denne? Cisco gjør nettverket til sensor

Tar i bruk forbrukerutstyr

De har primært tatt i bruk rutere fra TPlink, og erstattet programvare i denne. Med den nye programvaren om bord kan ruteren kobles til internett via ethernet, Wi-Fi og USB-enheter.

Det åpner for at du kan koble den til et eksisterende Wi-Fi-nett som tilbyr internettilgang, DSL og fiber, og mobildata via USB, for eksempel via USB-modem eller mobiltelefon med USB-kabel.

Algoritmer holder rede på kvaliteten på de forskjellige internettilkoblingene, og fordeler trafikk utifra dette. Brukeren kan også angi kvotebegrensninger for mobildatatilkoblinger, og selv angi hvilket nettverk som skal foretrekkes.

Alternativt kan en tilkobling brukes som primær tilkobling, og de andre som backup. Resultatet skal være en stabil og rask internettilkobling for sluttbrukeren.

Forbløffende bilder: Dette skjer når kunstig intelligens får dagdrømme

Måler trafikken

– Vi gjør en passiv måling av data som flyter over nettene, i tillegg til noen lettvekts aktive estimeringstester. Et typisk problem er at man kan være koblet til et Wi-Fi-nett, som ikke tilbyr noen internettforbindelse. Da vil programvaren oppdage dette, og la være å rute trafikk dit, sier Hansen.

Det er også mulig å deaktivere noen av disse testene dersom man har behov for det.

– Om du velger å bruke flere linjer i parallell, så fordeles TCP-flyten i henhold til kvaliteten. Da fyller programvaren opp nettene i forhold til hva de klarer å bære, sier Hansen.

Ruterprogramvaren vil ikke splitte en enkel TCP-strøm over flere nett, med mindre applikasjonen selv tillater at trafikk kan komme fra flere IP-adresser.

Funksjonalitet fra det såkalte NEAT-prosjektet skal også implementeres i programvaren. Dette er et system som tar seg av den underliggende kompleksiteten ved å velge den beste transportmetoden.

Celerway har vokst fra to til ni ansatte på tre år. Tre av de ansatte jobber i Polen, mens resten holder til i Norge. Fra venstre: Audun Fosselie Hansen (CEO), Kristian Evensen (CTO), Tobias Logren Dely, Jonas Werme, Thomas Hirsch. <i>Bilde: Karoline Hagane/Celerway</i>
Celerway har vokst fra to til ni ansatte på tre år. Tre av de ansatte jobber i Polen, mens resten holder til i Norge. Fra venstre: Audun Fosselie Hansen (CEO), Kristian Evensen (CTO), Tobias Logren Dely, Jonas Werme, Thomas Hirsch. Bilde: Karoline Hagane/Celerway

Kan være en utfordring med VPN

Det kan likevel skape en utfordring med enkelte applikasjoner som ikke godtar at trafikken kommer fra flere kilder. Det kan for eksempel være en VPN-løsning.

Hansen forteller at de har dette i siktet, og skal lansere en proxytjeneste som vil maskere at trafikken kommer fra flere IP-adresser.

Løsningen er primært rettet mot bedriftskunder, men om privatpersoner ønsker en slik løsning kan programvaren kjøpes for litt over tusen kroner. Da må man i tillegg stille med kompatibel ruter.

Det vil i tilfelle gjøre det mulig å oppnå en rask og stabil forbindelse, selv du bor landlig til med svak DSL som eneste tilbud. Undertegnede har selv testet ut løsningen i kombinasjon med en ustabil DSL-linje, og mobilt bredbånd fra NetCom og Telenor.

Men det er bedriftsmarkedet Celerway retter seg inn mot, og løsningen er rettet mot de som har behov for redundans.

Les også: Tech-gründernes viktigste råd til Siv Jensen

Brukt under 2015-valget

Den største kunden til nå er Bergen kommune, som har benyttet løsningen i valglokaler i forbindelse med et prøveprosjekt med elektronisk manntallsføring. Her har ruteren vært koblet til fibernett, i tillegg til mobilt bredbånd, slik at et utfall i fibernettet ikke skulle ha store konsekvenser.

Og et slikt utfall oppsto en periode, forteller Hansen. Da tok mobildatatilkoblingen over, og tjenesten var oppe som normalt. Andre steder brukte kommunen en kombinasjon av mobildata fra Telenor og NetCom.

Store kunder kan kjøpe en sentralløsning, som gjør det mulig å administrere alle ruterne eksternt. Dette er først og fremst aktuelt for de som har en installasjon med ti eller flere rutere, forteller Hansen.

I tillegg har Celerway utviklet sin egen nettverksruter med innebygde LTE-modem. Denne støtter to samtidige LTE cat 4-tilkoblinger over mobilnett, og har nettverkskomponenter av høyere kvalitet. Denne løsningen koster en del mer enn forbrukerrutere, men Hansen hevder det er betalingsvillighet hos blant andre fiskebåteiere og laksefarmeiere.

Les noe annet: Google lager mesh-nettverk i stratosfæren

Begynte som doktorgradsprosjekt

Celerway har sitt opphav i Simula-miljøet på Fornebu, hvor det begynte som et doktorgradsprosjekt i 2008. Her så de på hvordan trafikk kunne fordeles over flere linker. Siden har grunderne fått støtte fra Forskningsrådet til å kommersialisere løsningen, og i senere tid også fra et forskningsfond i EU. I dag er det ni ansatte i selskapet.

Celerway er med i to EU-prosjekter, Monroe og Neat, i tillegg til et regionalt prosjekt sammen med ICE.net, NSB og Simula som jobber med bedre internettkvalitet i mobilitet.

Dette har blant annet ført til at Celerways løsning skal tas i bruk i MONROE prosjektet som skal måle mobilt bredbånd på busser i Italia, og på buss og tog i Norge.

Dette er ikke den første løsningen som gjør det mulig å kombinere flere internettforbindelse. For eksempel bruker NSB en løsning som kobler seg opp til flere mobildatanett samtidig.

– Billig

– Vår store fordel er at løsningen er ekstremt billig, siden den bruker standard maskinvare. Maskinvaren har også støtte for de siste nettverkstypene, som 802.11ac. Spesialløsninger er ofte basert på eldre maskinvare, sier Hansen.

Han mener også at programvaren deres har gode teknikker for å diagnostisere nettverk, og at løsningen har god fleksibilitet.

Flere oppstarter jobber med rutere - leste du denne?: Irriterte seg grønn over dårlig programvare

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra