JUSS OG SAMFUNN

Glem Eurosox, det finnes ikke

Få heller kontroll på elektronisk kommunikasjon i virksomheten, anbefaler advokat Ståle Hagen.

De europeiske reglene er mye mykere i formen enn de amerikanske, sier advokat Ståle L. Hagen.
De europeiske reglene er mye mykere i formen enn de amerikanske, sier advokat Ståle L. Hagen.
1. okt. 2008 - 10:46

Amerikanere er flinke til å finne på enkle navn på lover og regelverk, som det ellers kan være vanskelig for menigmann å huske.

Etter Enron-skandalen i USA ble det i 2002 vedtatt en serie regulatoriske krav, som er bedre kjent som SOX, etter senator Paul Sarbanes og kongressmedlem Mike Oxley (Sarbanes-Oxley act).

Sentralt står økte krav til etterrettlighet, dokumentasjon, personlig ansvar og uavhengige revisorer.

I sommer ble nye EU-regler for internrevisjon, regnskapsrapportering og virksomhetsstyring innført i Norge. Regelverket har paralleller til de amerikanske bestemmelsene, og kalles derfor av mange for EuroSox.

- Det er ingenting som heter EuroSox, det er bare et populært begrep som har blitt hauset opp, sier advokat og partner Ståle Hagen fra Simonsen Advokatfirma.

    Les også:

De europeiske reglene er mye mykere i formen enn de amerikanske, sier advokat Ståle L. Hagen.
De europeiske reglene er mye mykere i formen enn de amerikanske, sier advokat Ståle L. Hagen.

Den erfarne IT-advokaten valgte likevel å benytte seg av uttrykket i overskriften til sin presentasjon på IT-tinget i Tønsberg forrige uke. For som han sier:

- Kaller vi det virksomhetsstyring er det ingen som kommer og hører på.

Hagen mener de europeiske reglene er mye mykere i formen enn de amerikanske.

Økokrimutvalget har nylig sett på hvordan det ser ut i Norge i dag, og hvilke behov norske virksomheter har innen foretaksstyring. Konklusjonen i deres offentlige utredning er å være tilbakeholdende med regelverksendringer.

- Det de gjør er i større grad å identifisere tiltak.

Bruk heller anledningen som en oppvåkning Få kontroll på e-posten

Hagen forteller at det ikke er hundre prosent klart hvordan de nye EU-direktivene vil påvirke norske selskaper. Hva må IT ledelsen gjøre i forhold til det nye regelverket?

- Det blir ingen dramatikk ut av dette. Bruk heller anledningen som en oppvåkning om at man bør få kontroll over den elektroniske kommunikasjonen i virksomheten.

Den erfarne teknologi-juristen forteller at han har til gode å ha en eneste sak der ikke e-post er sentralt, og som har ligget med som dokumentasjon i bevisbyrden. Ofte er det avgjørende for sakens utfall.

Det er ingenting som heter EuroSox Det kan bli dyrt å ikke investere i skikkelige løsninger. Her gjelder det å ikke spare seg til fant. Konsekvensene dersom en virksomhet kan bli dramatisk.

- En grisete tvist i retten kan fort koste det samme som et par slik systemer. De som har kontroll på informasjonen sitter på en vanvittig fordel sammenlignet med de som ikke har det, advarer han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.