FORBRUKERTEKNOLOGI

Globale ambisjoner for norsk filtjeneste

Et Oslo-selskap har satt seg fore å spise fra fatet til verdens 12. største nettsted.

Nå skal det bli slutt på retur av e-post grunnet for store vedlegg: Stian Tonaas Fauske (til v.) og Njål A. Gjermundshaug. (Foto: selskapet)
Nå skal det bli slutt på retur av e-post grunnet for store vedlegg: Stian Tonaas Fauske (til v.) og Njål A. Gjermundshaug. (Foto: selskapet)
5. sep. 2008 - 13:53

Mange har forgjeves forsøkt å sende sende store, tunge filer som vedlegg til e-post. Filer over en viss størrelse blir stoppet av e-postsystemer, enten det dreier seg meldinger sendt fra jobben eller privat.

Det blir ikke bedre av at filer som lar seg sende i ett miljø, kan bli stoppet hvis du forsøker fra et annet sted. Slik er det også hos mottakeren av vedleggene.

Om vedlegget skaper trøbbel eller ikke, er helt prisgitt konfigurasjonen av de ulike serverne som meldingen går gjennom på veien fra avsender til mottaker.

Derfor er det fortsatt ikke uvanlig at større filer sendes på fysiske lagringsmedier med budbil.

Nå har to nordmenn kommet opp med en nettjeneste de mener løser problemet.

- Som IT-folk klarer vi å sette opp FTP-servere for å overføre store filer til andre, men vi så mangelen av en tjeneste som gjorde det mulig for hvem som helst å gjøre dette, sier gründer og daglig leder Stian Tonaas Fauske i det lille konsulentselskapet Degree Consulting.

Sammen med kollega og utviklingsleder Njål A. Gjermundshaug har han laget nettjenesten Filemail.com.

Problemet med plassbegrensninger for vedlegg omgås ved å mellomlagre filene på selskapets servere.

  1. Først blir filene du vil sende lastet opp til en av flere servere plasser i Oslo og San Diego, USA. Filene blir kryptert fortløpende med 128-biters AES for å ivareta sikkerhet og personvern.
  2. En kort e-postmelding sendes deretter til mottakeren, med beskjed og lenke til hvor filene kan lastes ned.
  3. Mottakeren klikker på linken som tar vedkommende til nedlastingssiden. Etter et visst antall dager eller nedlastinger fjernes filene automatisk fra server.

Folk forteller oss at dette er helt genialt Filemail ble lansert denne uken, etter en betaperiode på et halvt år. Så langt har ikke selskapet brukt en krone på markedsføring, men likevel har over 200.000 brukere vært innom og testet løsningen.

De unge entreprenørene er klar over at lignende løsninger finnes allerede, men mener de har laget noe som er bedre og mer brukervennlig.

- Folk forteller oss at dette er helt genialt. Målsetningen vår har vært at brukere med et lavt PC-kunnskapsnivå enkelt skal kunne ta i bruk løsningen. Det føler vi at vi har fått til, sier Tonaas Fauske til digi.no.

Giganten Rapidshare regner de som en av sine viktigste konkurrenter, en tjeneste som for tiden er verdens 12. mest besøkte nettside, ifølge analysetjenesten Alexa.

- Det er ikke mulig å sende større filer enn 100 megabytes med deres tjeneste, og filene må lastes opp én og én. Hos oss er det bare å velge en mappe, så lastes filene automatisk opp. Filopplasteren er laget i Adobe Flex, forklarer han.

Dermed kan en samling med for eksempel 200 bilder fra ferieturen svært enkelt lastes opp. Tjenesten pakker selv ned bildene på server, og tilbyr mottakeren å laste ned filsamlingen som en komprimert fil.

Filene som sendes, lagres på egne servere i selskapets lokaler i Oslo sentrum. For å dekke det amerikanske og det canadiske markedet har de også servere i en hosted løsning i San Diego, USA.

De har brukere fra hele verden, men det amerikanske markedet er størst, målt i brukermassen. Deretter følger Japan, Norge, Spania og Columbia. Tjenesten er tilgjengelig i 8 forskjellige språk foreløpig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

- Vi lanserte kinesisk språkdrakt for et par dager siden, og i natt ble vi kontaktet av et kinesisk selskap som ønsker å ta i bruk bedriftsløsningen vår. Løsningen sprer seg utrolig fint, sier Tonaas Fauske.

- Stort potensial

Det store spørsmålet er hvor mye penger som ligger i denne løsningen. En del av løsningen er nemlig gratis, og er laget for brukere som en sjelden gang trenger denne typen tjenester, med maksgrense på 2 gigabytes opplastet hver dag.

En «premium»-utgave koster 18 kroner i måneden og gir bedre kapasitet. For virksomheter som ser stort potensial i slike løsninger, tilbys også en egen forretningsavtale, der hele 25 gigabytes kan lastes opp daglig. Her gis også anledning til egen design og logobranding av tjenesten.

- Målet vårt er å ta en bit av kaken fra tjenester som Rapidshare og Megaupload, som vi synes tilbyr et altfor dårlig produkt til kundene, sier Tonaas Fauske.

Selskapet tror løsningen har stort potensial og kan gi god inntjening, men de ønsker ikke spekulere i tall bare dager etter lanseringen.

Den største utgiften skyldes ikke uventet bruken av båndbredde. Derfor har de en avtale med linjeleverandøren der kapasiteten kan åpnes og stenges etter behov, som med en kran.

Nå håper selskapet at tjenesten kan bidra til å sette Norge på det internasjonale kartet, slik Piratebay har gjort det i Sverige. Uten sammenligning for øvrig, er de raske med å legge til.

- Det virker som det er interesse for løsningen, og vi synes det er kult at en norskutviklet tjeneste kan nå ut til hele verden, sier daglig leder Stian Tonaas Fauske, som gleder seg til fortsettelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra