BEDRIFTSTEKNOLOGI

God butikk å gi bort milliard-systemet

Solaris-sjef Tom Goguen men det er god butikk å investere milliarder i et system han gir bort.

16. jan. 2007 - 13:23

I disse dager forbereder Sun sin tredje store oppdatering til Solaris 10. digi.no traff Solaris-sjef Tom Goguen ved Suns hovedkvarter uken før jul, sammen med noen få andre norske teknologijournalister.

I 2006 tok Sun skrittet til å gjøre Solaris til åpen kildekode.

Operativsystemet gis bort til alle og enhver, med kildekode, etter lisensen CDDL. Det er gitt signaler om at man etter hvert vil gå over til den samme lisensen som Linux, det vil si GPL, «General Public License». Det gjenspeiler en grunnleggende holdningsendring hos Sun i forhold til både teknologiutvikling og forretningsmodell. Det er et sprang som innebærer en klar risiko, både teknologisk og finansielt. Goguen er optimistisk, som alle vi møter i Sun, og optimismen hans virker ikke anstrengt.

Det er sjelden et IT-selskap drister seg til å konkretisere hva som er «kronjuvelen» i sin virksomhet. De fleste vil framheve at de har mange bein å gå på. Men talspersoner for Sun er åpne på hva de lever av: Operativsystemet er kronjuvelen. Og det har de altså begynt å gi bort, uten krav om motytelse.

– Andre sier at operativsystemet er i ferd med å bli en standardartikkel. Vi er uenige. Vi mener operativsystemet er kritisk for all utvikling og utlegging av IT-tjenester, det være seg interne eller over web. Det er på operativsystemet du bygger det som skal få bedriften din til å vokse.

Goguen trekker fram tre grunnleggende egenskaper ved et operativsystem: teknologi, kostnadseffektivitet og sikkerhet.

Overgangen til åpen kildekode endrer ikke på dette. Sun skal ifølge Goguen selge løsninger – Solaris-baserte systemer – på bedre teknologi, større kostnadseffektivitet og mer avansert sikkerhet enn konkurrentene, uansett om de satser på frie systemer som Linux, lukkede systemer som Windows eller proprietære systemer som IBMs AIX eller HPs HP-UX.

– Vi satser ikke mindre på Solaris selv om vi gir det bort. Vi har investert 500 millioner dollar og flere tusen ingeniørår, og vil fortsette å investere på samme nivå. Åpen kildekode styrker dette ved å trekke inn krefter utenfor selskapet i denne utviklingen. Mange titusen utvikler har meldt seg på OpenSolaris.org for å være med på dette.

Samkjøringen av egen og frivillig ekstern utvikling har bidratt til viktige forbedringer som kommer den tredje oppgraderingen av Solaris 10 til gode.

– Solaris 10 blir det sikreste systemet vi har laget noen gang. Det gjennomgår nå CC-sertifisering på et høyere nivå enn noe operativsystem har hatt hittil: EAL 4+ med tre beskyttelsesprofiler.

En annen nyhet er integrering med hypervisoren til Xen, for mer effektiv virtualisering og bruk i ulike flerkjerne-arkitekturer.

– Solaris har allerede den egenskapen at den håndterer at det håndterer flere kjerner med delt cache som i UltraSparc T1 [Niagara] like godt som flere kjerner med individuell cache som i x86-prosessorene fra AMD. Med Xen vil ytelsen bli enda bedre.

Goguen er overbevist om at dette vil vise seg i Solaris’ overlegenhet i alle slags tunge miljøer, det vil si der man driver avanserte beregninger med parallellprosessering, der man har vanskelige flytetallsberegninger, og der man har enorme databaser.

– Der Oracle satser på serverklynger, har vi større tro på operativsystemkontrollert symmetrisk flerprosessering. Mange store miljøer erfarer at ikke alle jobber lar seg kjøre parallelt. Med symmetrisk flerprosessering kan operativsystemet overkomme ytelsesutfordringen når så skjer.

Goguen og Sun tror tallet på operativsystemer for store dataanlegg vil reduseres til tre i løpet av fem til ti år: Solaris, Linux og Windows. Han oppfatter at forspranget til Solaris i forhold til disse konkurrentene er rundt fem år.

– Vi erfarer i dag at Linux-kjernen ikke er ren nok til å innlemme mange av de avanserte egenskapene som i dag finnes i Solaris. Linux vil få disse egenskapene, men det vil ta tid, selv om de henter inn kode fra Solaris.

Sertifisering av applikasjoner er et annet problem som svekker Linux i forhold til Solaris, mener Goguen.

– Bedrifter er avhengig av at applikasjonen de satser virksomheten sin på, er sertifisert mot operativsystemet som skal bære det. Solaris har i dag støtte for 2000 applikasjoner. Det er flere enn Red Hat, som er den Linux-varianten med flest sertifiseringer. Suse har noen færre, og selv om Ubuntu er i ferd med å gjøre inntrykk, har de en lang vei å gå. Vi tror ikke leverandørene vil prioritere å sertifisere sine produkter på flere utgaver av Linux.

Goguen tror Linux-fellesskapets tilbøyelighet til å se bort fra kundenes behov for bakoverkompatibilitet vil svekke systemet i bedriftsmiljøer.

– Vi ser allerede at Red Hat har tendens til å bryte applikasjoner fordi oppgraderingene deres ikke er kompatible. Det springer ut av Linux-utvikleres tro på at de kan fornye raskere ved å la være å se på bakoverkompatibilitet.

At Solaris også er åpen kildekode, innebærer at også det kan gjøres til gjenstand for konkurrerende distribusjoner.

– Det innrømmer jeg. Vi ser det allerede i dag. Det er fem distribusjoner av Solaris, som henvender seg mot forskjellige markeder. For oss innebærer det følgende: Hvis vi svikter ved å la være å fornye i riktig tempo, kan en konkurrerende distribusjon vinne fram.

Dette er ikke nødvendigvis skadelig for Sun, siden det gjerne dreier seg om helt nye nisjer, og om applikasjoner som også de kan tjene på.

– Et eksempel er en dedikert meldingshåndterer for teleoperatører. Den bygger på OpenSolaris, og er faktisk i ferd med å åpne et helt nytt marked.

Goguen mener at Solaris’ spenn fra x86 til avanserte Risc-prosessorer virker tiltrekkende på utviklere.

– La oss si du tar sikte på å utvikle noe for x86-plattformen som du også kan tenke deg vil fungere i høyendemiljøer med Risc-maskineri. Sun kan tilby det samme operativsystemet og enkel porting av applikasjoner. Starter du med noe annet, får du problemer hvis du vil vokse til HP-UX eller AIX.

En sentral ide i Suns planer for hvordan Solaris skal utvikle seg, dreier seg om å tilpasse operativsystemet til spesifikke applikasjoner.

– Det innebærer at du skreller bort alt i operativsystemet som applikasjonen ikke har bruk for. Vi må gjøre det enklere for brukere å skille mellom ressursene de trenger og det de ikke har behov for. Vi vil tilby verktøy for dette.

Goguen ser for seg at Solaris 11 kan bli svært forskjellig fra Solaris 10 i dette henseende.

– Jeg vet ikke så mye om Solaris 11. Det kan bli flere Solaris 11. Vi vil følge trenden med å dele operativsystemet i komponenter, og satse på virtualisering og tilpasning til dedikerte anvendelser.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra