JUSS OG SAMFUNN

Google anbefaler torrent-søk

Søkemotoren tipser om hvordan du kan bryte opphavsretten.

8. mai 2009 - 08:56

Forsvarere av fildelingsnettverket The Pirate Bay har hele tiden hevdet at tjenesten i bunn og grunn bare er en søkemotor. Ingen opphavsrettbeskyttede filer var lagret på deres servere, de bare lenket til slike.

Likevel ble nettjenestens grunnleggerne forrige måned idømt millionbot og fengselsstraff. Retten kom til at de hadde gjort seg skyldige i medvirkning til en forbrytelse.

Google kan være neste tjeneste som får sin praksis prøvet for retten på samme grunnlag.

Søkegiganten er nemlig så hjelpsom at den foreslår bittorrent-filer med opphavsrettbeskyttet materiale ved en rekke ulike søk.

Søkemotoren kommer med egne anbefalinger om hvor du kan finne slike ved en rekke anledninger, blant annet ved søk etter populære tv-serier. Det skriver teknologinettstedet Ars Technica.

For to måneder siden innførte Google funksjonen som trolig gjør dette mulig. Da lanserte søketjenesten forslag til relaterte søkeuttrykk, som baserer seg på en underliggende semantisk teknologi.

Hensikten er at Google ønsker å bli bedre på å gjette seg frem til hva brukere leter etter. Og i dette tilfellet leverer de kanskje i overkant gode svar. Når digi.no søker etter første sesong av tv-serien «Friends» får vi både informative treff, betalt annonse fra en nettbutikk og altså anbefalinger om hvor vi kan hente ulovlige kopier.

Google leverer både annonser til lovlig kjøp av tv-serien på DVD, samtidig som de anbefaler lenker til torrent-filer med det samme innholdet.
Google leverer både annonser til lovlig kjøp av tv-serien på DVD, samtidig som de anbefaler lenker til torrent-filer med det samme innholdet.

Anmeldt

I kjølvannet av Pirate Bay-dommen valgte to ungdommer å anmelde Google, ettersom de mener søketjenesten gjør akkurat det samme som piratbukta.

- På grunn av dommen mot Pirate Bay vil vi se hvor grensene går. Begge leverer en tjeneste som brukes av mange. Om Google begår ulovlig virksomhet gjenstår å se, men vi tror dette kan bli et bra bidrag til debatten, sier Alex og Richard til allehanda.se.

Ungdommene understreker at målet med anmeldelsen ikke er å felle søketjenesten, men snarere å felle den omstridte svenske Ipred-loven (Intellectual Property Rights Enforcement Directive).

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.