JUSS OG SAMFUNN

Google-eid videocodec vant i retten

Det første av mange patentkrav fra Nokia ble avvist.

Det første av trolig mange slag i retten mellom Nokia og Googles VP8-teknologi er avgjort til Googles fordel.
Det første av trolig mange slag i retten mellom Nokia og Googles VP8-teknologi er avgjort til Googles fordel. Bilde: PantherMedia/Stuart Miles og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. aug. 2013 - 11:40

Kort tid etter at Google tidligere fikk en avklaring med MPEG-LA om rettighetene til videokomprimeringsteknologier knyttet til VP8-teknologien, kunngjorde Nokia, som ikke er MPEG-LA-medlem, at selskapet eier patenter som sannsynligvis VP8 krenker. Nokia uttalte den gang at selskapet uansett ikke har tenkt å gi Google lisens på de patenterte oppfinnelsene til en billig penge, det vil si royaltyfritt eller til FRAND-betingelser (fair, reasonable, and non-discriminatory).

Nokia mener at VP8 krenker 64 av selskapets innvilgede patenter og 22 patentsøknader, men flere disse dreier seg om den samme oppfinnelsen, men patentert i ulike land.

VP8 benyttes blant annet av videoformatet WebM, som støtter av blant annet en stadig økende mengde programvare og en rekke mobile enheter.

I forrige uke konkluderte regionsdomstolen i Mannheim i Tyskland med at VP8 ikke krenker i alle fall ett av disse patentene, som i tillegg til i EU, er publisert i sju enkeltland, inkludert USA. Dette skriver WebM Project i en kunngjøring.

Det aktuelle patentet dreier seg om en metode og en tilhørende enhet for filtrering av digitale videobilder.

Den påståtte patentkrenkelsen har vært en del av en større rettssak mellom Nokia og HTC.

– Nokia er med respekt å melde uenige med rettens avgjørelse, og vi vil vurdere våre muligheter. Dette er bare én sak blant 50 patentkrav som opprinnelig ble rettet mot HTC, og Nokia har nylig anlagt flere saker, heter det i en kommentar fra Nokia som er gjengitt av FOSS Patents.

I det samme blogginnlegget i FOSS Patents skriver Florian Mueller også om resultatet av andre avgjørelser om andre tvister som involverer Nokia og HTC. Dette gjelder blant annet HAAC-mikrofonen fra STMicroelectronics som HTC One opprinnelig ble utstyrt med. Ankedomstolen i Amsterdam har avvist en anke fra STMicroelectronics om å få levere denne til andre enn Nokia før 1. april neste år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.